Vad är Inbound marketing – och hur kan du använda det i din marknadsföring?
Om du jobbar med marknadsföring och kommunikation har du säkert hört talas om Inbound marketing i något sammanhang. Men vad betyder det egentligen? Och hur kan du använda denna marknadsföringsmetod för att öka er försäljning? Om du bara ska lägga en sak på minnet när det gäller Inbound marketing så borde det vara att det är motsatsen till Outbound marketing. Inbound marketing betyder att du istället för att söka upp kunden med ditt budskap låter kunden komma till dig.Vare sig du jobbar med B2B eller B2C, om ditt företag säljer produkter eller tjänster, eller hur dina målgrupper ser ut, är Inbound marketing ett verktyg inom kommunikation och marknadsföring som är här för att stanna.
Vad är skillnaden mellan Inbound och Outbound?
Outbound – att söka upp potentiella kunder
- Aktivt uppsökande: Denna strategi involverar aktiva försök att nå ut till potentiella kunder, oftast genom avbruten kommunikation.
- Traditionella metoder: Outbound-marknadsföring kan inkludera tekniker som TV- och radioreklam, direktreklam (t.ex. broschyrer, postkort), kalla samtal, mass-e-postutskick och banners på webbplatser.
- Målet är att sprida budskapet om en produkt eller tjänst till så många människor som möjligt, i hopp om att några av dem kommer att vara intresserade.
Inbound – att låta potentiella kunder komma till dig
- Attraherande: Istället för att aktivt söka upp kunder, går man ut från att attrahera dem till företaget genom att skapa värdefullt innehåll och upplevelser skräddarsydda för dem.
- Innehållsfokuserad: Inbound-strategier involverar ofta blogginlägg, SEO (sökmotoroptimering), sociala medier, e-böcker, webbseminarier och andra metoder som drar nytta av online-innehåll för att dra potentiella kunder till en webbplats eller en plattform.
- Målet är att vara där potentiella kunder redan är, tillhandahålla värde, bygga relationer och engagera dem tills de är redo att göra ett inköp.
Inbound kombinerar olika metoder och marknadsaktiviteter
En fördel med Inbound marketing som marknadsföringsmetod är att du kombinerar olika digitala marknadsaktiviteter och kanaler. Den bygger med andra ord inte på en isolerad strategi. Du jobbar med såväl marketing automation och analys av data, som innehåll och marknadsföring i olika kanaler. På så sätt kan kunden enkelt söka upp dig när hen behöver det – och du kan följa hela kundresan, steg för steg.
Lägg ut digitala kaksmulor
Okej, det låter ju rimligt, tänker du kanske nu. Men hur går det till då? I grund och botten handlar det om att ge kunden vad hen vill ha, när hen behöver det. Säg att du säljer jackor, till exempel. Du vet att jacksäsongen är på ingång och att dina kunder snart kommer att börja göra research inför vinterns inköp. Du vet också att det är stor skillnad på jackor och jackor – och att dina kunder behöver vägledning för att hitta rätt i gore-tex-djungeln.
Så du sätter ihop en guide där du pedagogiskt går igenom skillnaden mellan vattentäthet och DWR, varför vissa material andas bättre än andra och hur du bäst tar hand om ditt nya ytterplagg. Och du kompletterar guiden med ett välgrundat SEO-jobb, en kort explainer-film att sprida i sociala medier och en chattfunktion på webben. När dina kunder är redo att börja leta är du med andra ord nära till hands med precis den information de vill ha.
Kom närmare dina B2B-kunder med Inbound marketing
Och Inbound marketing är förstås lika applicerbart för dig som jobbar inom B2B, även om det kanske handlar om att hjälpa presumtiva kunder att förstå grunderna i löneadministration eller förklara produktionsprocessen för petroleumkoks, snarare än att kränga jackor. Men målet är förstås detsamma i mångt och mycket – att med hjälp av digitalt material etablera ditt företag som ett som bjuder på nyttig kunskap som din kundgrupp behöver. För att då i förlängningen hamna top-of-mind när kunden är ute efter din typ av produkt eller tjänst.
B2B-marknadsföring kännetecknas ju dessutom ofta av komplexa överväganden och stora beslut, vilket såklart bara gör Inbound marketing än mer intressant. För kundresan är ju lika viktig, oavsett vilka dina kunder är.
Skapa varma leads
När du jobbar med Inbound marketing fokuserar du i första hand på synlighet medan Outbound marketing fokuserar på kontakt. I mångt och mycket handlar det, som så ofta, om kundresan. Jämför ditt eget köpbeteende med hur det såg ut för bara några år sedan. Gör du mer eller mindre research inför ett köp idag? Vår kvalificerade gissning är att du svarar det förstnämnda. Och det är förstås precis det Inbound marketing bygger på.
När en potentiell kund klickar på din länk och vill läsa mer om huruvida hen borde satsa på en nylon- eller polyesterjacka är personen inte bara köpsugen, den har tagit sig genom kundresan på sina egna villkor. Kunden är, till skillnad från att bara ha sett din reklamfilm på tv, att räkna som ett “varmt” lead.
Ta dig genom kundresan med Inbound marketing
När vi pratar om den berömda kundresan gör vi det gärna som en med fyra olika hållplatser: uppmärksamhet, övervägande, köpbeslut och lojal kund.
Uppmärksamhet
I det första steget ska du få dina potentiella kunder att få upp ögonen för er och ert erbjudande. Du behöver med andra ord se till att vara synlig i samband med att de inser vad de vill ha hjälp med. Ett bra SEO-jobb lägger en fin grund och placerar er högt upp i sökningen.
Övervägande
Därefter följer den fas där din potentiella kund ska överväga om din produkt eller tjänst är rätt för deras verksamhet. Du behöver skapa förtroende, bli en trovärdig källa till kunskap. Här handlar det mycket om att skapa bra innehåll som i sin tur kan skapa värde. Och se till att paketera det snyggt – ju finare omslagspapper på din Inbound marketing, desto större är chansen att någon vill öppna det.
Köpbeslut
Nu är det dags att ta ett beslut och du vill förstås finnas top of mind hos kunden. En fin yta räcker inte, utan lägg tid på att få fram matnyttigt och hjälpsamt innehåll. Gärna i kombination med Marketing automation-insatser, så att du påminner om din existens.
Lojal kund
Köpet är klart och kunden är din! Men här gäller det att stanna i kundens medvetande. Relevant och gärna personifierat innehåll är nyckeln till lojalitet. Du vill ju skapa ett “need for more”!
Var närvarande
Värt att ha med dig när du börjar producera innehåll är att det nuförtiden inte räcker att bara existera på sociala medier. Om du vill att dina kunder, leverantörer och andra i branschen ska gilla dig, gäller det att vara lite aktiv. Prata, lyft ditt grymma innehåll och guida folk rätt. Du kan såklart inte styra vad andra säger om ditt företag, men du kan göra ditt bästa för att visa vägen.
Personalisera ditt innehåll
Det här är också rätt väg att gå för att bygga starkare relationer med dina befintliga kunder. När du positionerar dig som en källa till värdefull kunskap och med fingret på pulsen, lockar du dem att komma tillbaka till dig. Genom att dessutom jobba med personaliserat innehåll kan du skapa stort engagemang kring din Inbound marketing. Tänk anpassade mejlutskick, tänk sociala medier, tänk nischade kampanjsidor. Skapa innehåll som öppnar dörrar och gör att ni kan fortsätta dialogen.
Hitta dina buyer personas
Men hur vet du hur ditt innehåll ska anpassas då? Vem är personen på andra sidan skärmen? För att verkligen träffa rätt i mejllutskicken, LinkedIn-inläggen och kampanjsidorna rekommenderar vi att skapa en så kallad buyer persona. Ju tydligare bild du har av den du pratar med, desto enklare är det ju att berätta om rätt saker.
Buyer personas är ofta en kombination av gedigen research och erfarenhet. Gör undersökningar, samla in statistik, läs rapporter men prata också med andra i organisationen. Det är ju inte ovanligt att den här typen av uppgift landar på marknadsavdelningens bord, men det är förstås inte alltid där kunskapen om era kunder är som störst. För att lyckas med Inbound marketing inom B2B är kommunikationen över era interna områdesgränser superviktig. Så, prata med varandra, gräv där ni står och lär känna era kunder så gott det bara går.
Ställ de rätta frågorna
Grunden i en bra persona är förstås er strategi och era mål. Du kan med fördel sätta upp en persona för era befintliga kunder och en för potentiella. Utifrån den här grunden kan du nu dra slutsatser om hur deras problem ser ut, vad de letar efter och hur de navigerar i sitt informationssökande. Baserat på det här kan du justera och anpassa ditt innehåll så att det möter deras behov under varje steg i resan.
Satsa på rätt kanaler
Vissa kanaler och aktiviteter är som du förstår mer förknippade med Inbound marketing och andra med Outbound marketing. Så här kan en härlig kanal-buffé se ut inom Inbound- kontra Outbound-spektrat.
Kommunicera på kundens villkor
Den största, och kanske mest uppenbara, fördelen med Inbound marketing är förstås att det handlar om kommunikation på kundens villkor. Återigen kan du ju se till vad du själv föredrar: att få välförpackad information när du behöver och ber om den eller att bli avbruten av ett omotiverat budskap när du minst anar det.
Om Outbound marketing är den där påflugne säljaren som knackar dig på axeln när du bara fönstershoppar, är Inbound marketing det hjälpsamma butiksbiträdet som kan sin affär utan och innan. Det är med andra ord inte ens säkert att du tänker på Inbound marketing som försäljning överhuvudtaget, utan kanske snarare som utbildning eller underhållning.
Kombinera olika tekniker med din Inbound marketing
I Inbound marketing-sammanhang har din potentiella kund alltså redan ett intresse för produkten, hen kanske till och med har varit i kontakt med ditt företag tidigare. Outbound marketing är mer av ett skott i blindo, eftersom mottagaren kanske inte ens vet om att du existerar. Med det sagt behöver såklart inte Outbound marketing-insatser vara bortkastade. Det ena behöver inte utesluta det andra, snarare tvärtom. Att kombinera två olika marknadsföringstekniker är ofta det allra bästa.