GDPR

Hur tolkar jag min statistik för e-postutskick?

Under fliken statistik i Palomas verktyg kan du se hur det går för ditt brev, efter att du skickat iväg det. Där kan du se följande:

 • Översikt
 • Leverans
 • Öppnade
 • Klick
 • Avregistreringar och skräppostmarkeringar.

Men varför ska du titta på det? Och hur ska du tolka det du ser där? Det kan vara svårt att greppa till en början, men med hjälp av den här guiden blir det troligtvis lite lättare.

Översikt

I översikten kan du se vilka länkar som mottagaren har klickat på i ditt nyhetsbrev, vilka klienter och enheter som brevet har öppnats i, samt en graf som visar öppningsgraden under 24 timmar. Översikten ger helt enkelt en snabb överblick över hur det går för ditt nyhetsbrev. Vad grafen för öppningsgraden innebär går vi in på lite längre ner i den här guiden.

paloma_web_guide_statistik_oversikt_703px

Leverans

Under rubriken leverans kan du se följande:

 • Levererade
 • Ej levererade
 • Mjuka studsar
 • Hårda studsar.

Det är viktigt att hålla ett öga på hur många av dina meddelanden som kommit fram, för det är inte särskilt effektivt att skicka brev till en mottagare som aldrig läser dem. Levererade visar, som det låter, hur många utskick som har kommit fram till mottagaren.

Ej levererade

Under den här rubriken kan du se en sammanställning över mjuka studsar, hårda studsar och svartlistade adresser. Men vad innebär då det? 

En mjuk studs innebär kortfattat att en mottagare av någon anledning tillfälligt inte kan ta emot utskicket. En hård studs beror på felaktiga adresser, adresser som inte finns eller som har ett permanent fel, så att det därmed inte går att leverera utskick till dem. Det kan vara bra att försöka hålla studsarna under 5 %. Paloma nyhetsbrevsverktyg hanterar mjuka och hårda studsar åt dig, det kan du läsa mer om i vårt hjälpcenter.

En svartlistad adress är en mottagare som har tackat nej till alla framtida e-postutskick från er. Om adressen efter det ändå finns med på en lista som används vid utskick, så studsar brevet tillbaka, och adressen markeras som svartlistad i statistiken. Sen avregistreras den från den utskickslistan.

Öppnade

Under den här rubriken kan du se hur många brev som är öppnade och hur många som är ej öppnade. Du får också en sammanställning över vilka enheter som användes vid öppningen, när mottagarna öppnade och antal klick i ditt brev.

När du tittar på hur siffrorna ser ut här, fundera över vad innehållet i brevet var och om siffrorna förändras i relation till det. Det kan hjälpa dig att få en förståelse för vad som fungerar hos dina mottagare, och inte. Att satsa på att 30–40 % av breven ska öppnas är ett rimligt mål.

Öppnade

Öppningsfrekvens och dess nya betydelse

Öppningsfrekvensen talar om hur många mottagare som öppnat ditt nyhetsbrev. Här kan det vara intressant att titta på när brevet har öppnats – öppnade mottagaren det direkt? Det ger en indikation på hur högt intresse som finns för ditt brev. Det är dock viktigt att ha med sig att det i regel finns ett positivt mörkertal, det vill säga att fler kan ha öppnat brevet än vad mätningen visar.

Öppningsgraden mäts via en pixel som finns med i brevet som skickas ut. När den hämtas så räknas brevet som öppnat. Därmed är det viktigt att brevets bilder hämtas in av mottagaren. Vi uppmuntrar därför våra användare att skapa brev där mottagaren behöver scrolla och klicka i brevet, för att brevet inte bara ska kunna läsas i förhandsgranskningsläget. 

Den 20 september 2021 uppdaterades IOS 15, och med det kom ett nytt integritetsskydd för Apple Mail. Skyddet förhindrar flera typer av spårning och mätning från användarens sida. Det innebär att du som skickar nyhetsbrev, eller använder dig av annan e-postmarknadsföring, inte längre kommer att se om mottagaren som aktiverat integritetsskyddet öppnat ditt mail eller inte. I förlängningen innebär det att öppningsfrekvens inte kommer att vara lika intressant att mäta längre, och därmed minska i betydelse.

innehåll till ditt nyhetsbrev

Klick

Under klick får du en sammanställning över vilka som klickat och var, under ej klickat kan du se vilka mottagare som inte klickat, och i länköversikten kan du se vilka länkar som klickats på och hur många gånger.

paloma_web_guide_statistik_klick_703px

Engagera dina prenumeranter

Varför är det här intressant att titta på, och hur läser jag av det jag ser? Självklart är det viktigt och intressant för dig som avsändare att förstå vad som engagerar dina mottagare. Klickar de så kan du utgå ifrån att du har fångat deras intresse. Och det här är en siffra som kan vara bra att följa upp kontinuerligt. Generellt kan man säga att en klickfrekvens på under 10 % är låg, och över 30 % är riktigt bra. Om du är intresserad av att jämföra dig med någon konkurrent, är det viktigt att du gör det med någon som erbjuder ungefär detsamma som du.

Avregistreringar och skräppostmarkeringar

Under denna rubrik ser du vilka som avregistrerat sig från dina utskick, varför de gjort det och vid vilken tidpunkt. Skräppostmarkeringar visar vilken mottagare som markerat ditt utskick som skräppost, och vilket datum det skett. 

Att ha en nollvision här är nog ouppnåeligt. Så hur kan du då lära dig av siffrorna du ser här? Siffrorna säger allt om ditt brev, om innehållet passar mottagaren och om det är relevant. Om en prenumerant avregistrerar sig är det viktigt att analysera varför, för att utvecklas och bli bättre. Siffermässigt kan man gå efter följande:

 • Om dina avregistreringar ligger under eller på 0,5 %, så kan du antingen ha lyckats otroligt bra med ditt utskick, eller så har du gjort det alldeles för svårt att avregistrera sig. Här vet du bäst själv vad som gäller för dig.
 • Om de ligger på 2 % och uppåt, så bör du börja se över vad den höga avregistreringsgraden beror på. En sak du kan titta på är om dina prenumeranter har gjort ett medvetet val att registrera sig på ditt nyhetsbrev, eller inte? Om inte, kan ett svar ligga där.

Kom ihåg att titta på hur siffrorna förändras efter varje utskick. Har du en avregistreringsgrad på 0,5 % på ett utskick, och sen 3 % på ett annat, så blir det förstås tydligt var orsaken ligger.

paloma_web_guide_statistik_cirkeldiagram_utan_ram_703px
paloma_web_guide_statistik_avregistreringar_703px

Leveransbarhet

Titta på leveransbarheten för dina utskick, som sammanfattat handlar om vad som kan påverka om en mottagare väljer att avregistrera sig från dina utskick, att markera dem som spam/skräppost eller i värsta fall svartlista dig. Läs mer i vår guide om leveransbarhet.

TIPS: Konverteringsgrad via Google Analytics

Det här är någonting som inte märks direkt, men för många är det ett viktigt mål längre fram – nämligen konverteringen. Och det går att titta på hur många konverteringar ditt utskick bidrar till, genom att använda Google Analytics för konverteringsspårning.

Vad en konvertering är beror på vad just du mäter och vill att läsaren av ditt nyhetsbrev ska göra. Vill du att mottagaren ska beställa en tjänst? Eller kanske registrera sig? Du avgör, och analyserar sen din konverteringsgrad utifrån det.

 

Kanske är du också intresserad av att läsa vår guide om leadscoring
Här kan du läsa mer om kundresan
I vår stora guide om GDRP hittar du det mesta du behöver ha koll på om GDPR
Här är en guide om Inbound Marketing
Vill du ska fler leads så har du en guide om det här
Här hittar du en fullmatad guide om hur du kan använda SMS i din kundkommunikation

Lär dig mer!

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, fullmatat med kunskap, tomt på sälj. Brevet kommer ungefär en gång i månaden. Vi använder endast din e-postadress för att skicka vårt nyhetsbrev inget annat.
Lämna följande fält tomt