När teknologi bryter ny mark gror det spännande och oväntade saker i dess spår. När transistorradion uppfanns på slutet av fyrtiotalet började människor lyssna på radio på ett helt nytt sätt.
Direktheten och omedelbarheten i mediet blev viktigare. Nyhetssändningar och reportage skulle ske live och publiken började ställa helt nya krav på att mediet skulle vara upp to date, modernt och med rapporter om de allra senaste händelserna i världen.
Fram till dess hade familjen samlats i köket vid den gamla rörradion för att invänta kvällens program. Det var lättare för en radioredaktör att planera innehållet då man visste att alla var på plats vid ett visst klockslag.
Vi ser en liknande utveckling i dag då webben har förflyttat sig från hemdatorn ut till smartphones. Det är en förflyttning som just nu går i rasande tempo. Fortfarande öppnas de flesta webbsidor från en dator men detta år ser ut att bli vändpunkten. Nyligen skrev George Bilbrey på Email Insider att antalet öppnade hemsidor via mobilen kommer överstiga antalet öppnade hemsidor via datorer innan året är slut – förmodligen redan innan sommaren är över!
Hur ska man som marknadsförare på webben förhålla sig till denna snabba omvälvning? För det första måste man inse fakta – vi kommer inte fullt ut att kunna förutspå hur alla dessa hundratals miljoner människor kommer att fungera som konsumenter. Men vi kan i alla fall försöka oss på några gissningar.
Smartphoneanvändare har alltid möjlighet att befinna sig överallt och varje ledigt tillfälle utnyttjas till att inhämta mer information. Telefonen blir vår arbetsplats, vår förströelse, vårt sociala nätverk, vår planeringshjälpreda med mera. Vi använder den i väntrummet till tandläkaren, på vår resa och i vardagsrummet framför tv:n. Vi börjar förstå att även fritid och väntetid kan vara produktiv, på både gott och ont.
Som marknadsförare måste vi snabbt ta till oss dessa nya mönster av informationsinhämtning för att inte halka efter.
Inboxen blir viktigare som marknadsföringskanal
Fram tills för ett par år sedan var det ganska enkelt för en e-postmarknadsförare att få en bild av när målgruppen helst öppnade sin e-post. ”Skicka ut på morgonen vid strax före kontorens öppningsdags” var en vanlig tumregel. I dag finns inboxen inte bara vid skrivbordet. Den är ute och går tillsammans med användaren. Vi öppnar därför inte heller vår inbox vid bestämda tider utan det sker när man tycker att det känns bäst. Det kan lika gärna vara på fikarasten.
Som marknadsförare kommer man att behöva studera människors vanor och mönster mer ingående för att pricka rätt i marknadsföringen. Det kommer att bli viktigare vad målgruppen gör just för stunden och vad de eventuellt kommer att göra. Vår interaktion med våra kunder kommer att behöva bli mer händelsestyrd. Om man får information om att mottagaren är på väg ut på en solsemester kan det vara läge för en klädbutik att skicka ut meddelanden om badkläder. Ja… till och med vädret för stunden kan vara en viktig faktor att ta hänsyn till.
Vikten av att ta hänsyn till mobilanvändarna i e-postmarknadsföringen kan egentligen bäst beskrivas i siffror. En brittisk undersökning, publicerad i Newsline den 17 maj 2012, visar att över två tredjedelar (69%) av människorna som läser marknadsförings-mejl på mobilen agerar på något sätt. Den vanligaste aktiviteten är att de klickar vidare till en webbsida (42%) följt av ett göra ett köp (30%). Den vanligaste åldersgruppen för dessa aktiviteter är 18-34 år. Över hälften i denna grupp som läser e-post på mobilen klickar vidare till en webbsida, medan 35% genomför ett köp. (Newsline 17 maj 2012, av Liz Jaques)
Undersökningen visar dock även att det fortfarande finns ett visst missnöje med att läsa e-post i mobiltelefonen. Det vanligaste irritationsmomentet är att man behöver scrolla för mycket, enligt 42% av de tillfrågade. I åldersgruppen 55 år och äldre ökar den siffran till hela 89%. E-post som har fel layout för mobilen är det näst största irritationsmomentet, vilket 29% av samtliga tillfrågade tycker. Den siffran stiger till 45% i åldersgruppen 18-34 år. Ytterligare en stor irritationsfaktor är ”alldeles för mycket innehåll”, vilket 27% av de tillfrågade tycker. (Newsline 17 maj 2012, av Liz Jaques)
Både grafisk mobilanpassning och segmentering blir därmed viktigare och viktigare. Som marknadsförare har vi i dag oanade möjligheter att lära känna våra potentiella kunders beteenden, men det ställer också krav på oss. Att kartlägga människors vanor och beteende på webben är tidskrävande men ger också betalt i förlängningen. Kom ihåg att det inte är själva smartphonen som är smart. Smartphoneanvändarna som blir smarta genom att använda sin smartphone. Som marknadsförare måste vi vara minst lika smarta som smartphoneanvändarna.
Vi avslutar med fem tips som man bör ta i beaktande när man utformar sin e-postmarknadsföring ur ett mobil-perspektiv.
Förenkla nyhetsbrevet. Dra ner på antalet ämnen, kategorier, underrubriker, länkar och bilder när du mobilanpassar din e-post. De utgör oftast bara besvärande hinder för mottagaren, som vill ta till sig texten så snabbt som möjligt.
Begränsa antalet ”call to action”-knappar och länkar. Ska du använda knappar för erbjudanden och dylikt, så var mycket sparsam. Dessutom ska de ta så lite yta som möjligt. Klickbara ytor bör inte vara större än en fingertopp.
Använd en klar och tydlig struktur och fatta dig kort. Skriv som en journalist. Använd tydlig rubrik som rappt beskriver innehållet i texten. Fortsätt sedan med att skriva det viktigaste först. Ju mindre viktigt desto längre ner. Läs igenom din text och kapa allt som inte känns relevant.
Använd versala rubriktypsnitt i mobilanpassade meddelanden. Till skillnad från en datorskärm så är det bättre att använda versala rubriktypsnitt i mobilen. Anledningen är att det blir lättare att särskilja rubriken från brödtexten när man läser på en liten skärm.
Håll dig till en kolumn av text. En kolumn är bäst, men behöver du ha två kolumner så se till att centrera texten i varje kolumn, det ökar läsbarheten.