2019
2018
2017
2016
2015
2014
15 jan 2015

Smartphone vs. dator – dags att begrava stridsyxan

Mobila enheter som smartphones och surfplattor verkar inte hota den gamla hederliga datorn som redskap för att skriva och läsa e-post. I alla fall inte om man får tro rapporten ”Svenskarna och internet”, en undersökning om internetvanor som ges ut årligen av Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE).

I undersökningen framkommer tydligt att det mobila internet inte på långa vägar har ersatt datorn – nästan alla som har en smartphone innehar nämligen även en dator.

 

Det är endast en försvinnande liten andel smartphoneinnehavare som saknar dator. En ännu mindre andel innehar en surfplatta som den enda kanalen till internet.

 

Tydligt är dock att kombinationen blir vanligare och vanligare. Vi ser en trend mot en internetanvändning där mobiler och datorer kompletterar varandra istället för att konkurrera med varandra.

 

Om man tittar på en av de absolut vanligaste internetaktiviteterna, nämligen att läsa och skriva e-post, ser vi mycket tydliga tendenser på att kombinationen dator/smartphone ökar.

 

Av de som har tillgång till både dator och mobil har så använder så många som sju av tio använder både dator och mobil för att läsa sin e-post. Bara 4 procent läser enkom sin e-post via mobilen. På detta område är datorn faktiskt starkare. Så många som 21 procent använder enkom datorn för att läsa sin e-post. 

 

Men låt oss titta närmare på de mycket aktiva mobilanvändarna – en grupp som också verkar bli fler och fler. Då talar vi om dem som använder mobilen flera gånger om dagen. Hos denna grupp är andelen som läser e-post via datorn mycket mindre (8 procent jämfört med 21 procent).  

 

Kan detta tas som ett tecken på att mobilen börjar konkurrera ut datorn? Nej! I samma grupp ökar nämligen andelen som både använder dator och mobil för e-post med 70 till 80 procent.

 

Det är alltså mycket ovanligt att mobilen konkurrerar ut datorn – även för en så enkel aktivitet som att läsa e-post. Mobilen kompletterar snarare datorn för e-postläsning.

 

Men att skriva e-post är lite krångligare än att läsa e-post. Hur påverkar detta användningen? Det är mycket vanligare att endast använda datorn när man skriver e-post även om man har en smartphone. 52 procent använder endast eller huvudsakligen datorn för att skriva e-post. Bland dem som använder mobilen flera gånger om dagen är det 40 procent som huvudsakligen skriver sina mejl vid datorn. 

 

Så för den som undrar – det finns inte någon strid mellan datorer och smartphones. De tycks helt enkelt leva i symbios med varandra.

 

Läs hela artikeln här

 

Här kan du läsa om vårt verktyg för nyhetsbrev, med mobilanpassning så klart.

SKAPA DITT NYHETSBREV NU!

Få våra smarta tips och öka din kunskap om nyhetsbrev, enkäter och evenemang via vårt nyhetsbrev. Nyhetsbrevet utkommer med ca 10 nummer om året och vi lämnar naturligtvis inte ut din adress till någon och skickar inget annat än nyhetsbrev från oss till dig. Genom att prenumerera samtycker du till att vi använder din e-postadress till att skicka våra kunskapsbrev till dig. Mycket nöje!

Lämna följande fält tomt
LÄS MER