2019
2018
2017
2016
2015
2014
17 dec 2014

Att skriva bättre för webben, del 4

Tänk på din läsare. En ovan skribent utgår ofta ifrån sig själv och vill berätta allt. Man pratar om ”inifrånperspektiv”. Många börjar med att berätta att företaget startades av farfar för hundra år sedan, att man nu har 200 anställda och att företagets vision är att ge kunden det kunden vill ha. Gör det då! Se till att dina texter har ”utifrånperspektiv”.

Gör det enkelt att hitta information

Börja med det viktigaste. Gör det lätt för läsaren att hitta den information som han eller hon söker. Bygg upp lättnavigerade strukturer. Gör sidan sökbar. Är du webbansvarig för ett gym är det smart om startsidan har information om aktuella pass, telefon, adress och öppettider. En restaurang får gärna börja med att presentera menyn eller dagens rätt.

Ingress

Nästan alla texter behöver en inledande sammanfattning, utom mycket korta texter. Ingressen ger läsaren en chans att förstå vad sidan handlar om. Är den bra skriven lockar den till vidare läsning.

Informativa mellanrubriker

Mellanrubrikerna bidrar till att lyfta fram viktig information och lockar till läsning. De underlättar för läsaren att skumläsa texten och att hitta rätt information. Fundera över vilken funktion som mellanrubriken ska ha och vem som är intresserad av det som står i mellanrubriken. Om du inte hittar något i texten som fungerar som mellanrubrik är det kanske läge att fundera över textens innehåll. Läsaren räknar med att hitta information om det som står i mellanrubriken under den aktuella mellanrubriken, inte någon annanstans. Mellanrubriken ska innehålla information/påståenden, inte frågor. Om du driver en kennel och har valpar till salu ska du inte skriva ”Hur ser valparna ut?”. Skriv istället ”Fyra svarta, två gula”. Den som är på jakt efter en brun hund slipper slösa med sin tid.

Viktig information i faktarutor…

Samla gärna viktig information, eller bryt ner långa uppräkningar, i faktarutor. Det gör att läsaren får en snabb överblick. Du avlastar också brödtexten genom att befria den från långa och krångliga uppräkningar.

…eller i punktlistor

• Faktarutor och punktlistor lockar till läsning.

• Ibland är det bra om punktlistan är numrerad.

• Gör inte punktlistan för lång.

Gärna fet stil – men överdriv inte

Om du vill markera särskilt viktig information är det bäst att använda fet stil. Undvik kursiv text eller understrykningar. Den feta stilen hjälper din läsare att orientera sig i texten och att hitta rätt information. Du kan använda fet stil i brödtexten trots att du har mellanrubriker i fet stil – bara du inte överdriver. Använd inte fet stil för att ”dekorera” sidan, utan bara för att markera viktig information. Resultatet blir annars att allt syns lika dåligt.

Undvik versaler

Att skriva en text med VERSALER är en riktigt dålig idé. Tvärtemot vad många tror gör versalerna texten svårläst. Versaler kan vara okej i rubriker och eventuellt i mellanrubriker, men i en brödtext är versaler förödande. De tröttar ut din läsare.

Nytt stycke

Den som skumläser läser bara några ord och hoppar sedan till nästa stycke. Om styckena är för långa kan dina läsare missa viktig information. Styckeindelning göras på två sätt, antingen genom indrag eller genom blankrad. Nytt stycke gör din text lättare att läsa. Var inte rädd för att det ska bli för många. Inget är tråkigare och jobbigare än att läsa en jättelång text – som liksom aldrig tar paus.

Blankrad

Blankrad betyder att du lämnar en tom rad mellan det föregående och det efterföljande stycket. Blankrad rekommenderas i brev och för texter som skrivs för webben. Lägg in en blankrad för varje ny tankegång eller när det kommer ny information. Blankraderna gör det lättare att skumläsa texten.

Indrag

Indrag betyder att du börjar det nya stycket en bit in på raden och är vanligast i tryckta texter, till exempel böcker och tidningar. Gör aldrig indrag i det allra första stycket i en spalt.

Ladda ner våra handböcker här och lär dig ännu mer om nyhetsbrev, events och marknadsundersökningar och enkäter

Här kan du prova våra produkter för nyhetsbrev, enkäter och events helt gratis

SKAPA DITT NYHETSBREV NU!

Få våra smarta tips och öka din kunskap om nyhetsbrev, enkäter och evenemang via vårt nyhetsbrev. Nyhetsbrevet utkommer med ca 10 nummer om året och vi lämnar naturligtvis inte ut din adress till någon och skickar inget annat än nyhetsbrev från oss till dig. Genom att prenumerera samtycker du till att vi använder din e-postadress till att skicka våra kunskapsbrev till dig. Mycket nöje!

Lämna följande fält tomt