2019
2018
2017
2016
2015
2014
17 dec 2014

Att skriva bättre för webben, del 1

Var intressant och tydlig. Du har bara några sekunder på dig. Vips! Är du inte intressant, relevant eller tydlig så har du förlorat din läsare. Du konkurrerar nämligen ständigt med tusentals andra webbplatser, bloggar och inlägg om din läsares uppmärksamhet.

Att skriva för webben

Det är mycket som måste funka – designen, bilderna, språket, innehållet och länkningen – dels inom din egen webbplats, dels till och från webbplatsen. Den här texten handlar om språket. Ta hjälp av proffs, eller fråga någon som kan, om du inte känner dig säker på hur du ska göra. Tänk också på att övning ger färdighet. Viktigast av allt – lär känna din målgrupp. Ta reda på vem det är som du skriver för, vad dina kunder eller läsare vill, och behöver, veta.

Vi skumläser på internet

När vi söker information på nätet läser vi inte på samma sätt som när vi läser en bok eller en tidning. Lässituationerna är totalt olika. Man brukar säga att datorn, läsplattan och mobilen är framåtlutade medier, läsaren är ivrig och otålig i jakten på information. Boken eller tidningen är bakåtlutade medier, läsaren har valt ut vad han eller hon ska läsa och är fokuserad och koncentrerad. Undersökningar visar att ungefär hälften av dem som läser på webben är så kallade skannare. De ögnar snabbt igenom texten på jakt efter nyckelord som intresserar dem. Resten är så kallade metodiska läsare som läser från början till slut. Men de bestämmer sig tidigt för om de ska fortsätta läsa eller inte. 

De flesta som surfar runt på nätet söker specifik information. Undersökningar visar att vi läser ungefär en femtedel av det som finns att läsa på en webbplats. Vi hoppar när vi läser. Pratiga och luddiga texter, som kan funka i en tidning, lockar få läsare. Säg det du ska säga. Det som är viktigt. Sluta sen. Men. Om din läsare blir intresserad av din text vill han eller hon gärna läsa mer. Då är det inget som hindrar att du verkligen brer ut dig och berättar utförligt om ditt intressanta ämne när du skriver för webben. Håll därför texterna i de översta nivåerna korta. Längre ner i strukturen kan du placera de utförliga texterna. Här kan du också lägga pdf:er på broschyrer, utredningar och beskrivningar. 


Ladda ner våra handböcker här och lär dig ännu mer om nyhetsbrev, events och marknadsundersökningar och enkäter

Här kan du testa våra produkter för nyhetsbrev, enkäter och events helt gratis

SKAPA DITT NYHETSBREV NU!

Få våra smarta tips och öka din kunskap om nyhetsbrev, enkäter och evenemang via vårt nyhetsbrev. Nyhetsbrevet utkommer med ca 10 nummer om året och vi lämnar naturligtvis inte ut din adress till någon och skickar inget annat än nyhetsbrev från oss till dig. Genom att prenumerera samtycker du till att vi använder din e-postadress till att skicka våra kunskapsbrev till dig. Mycket nöje!

Lämna följande fält tomt