Frekvens nyhetsbrev

Hur ofta bör du skicka ditt nyhetsbrev?

Att e-postmarknadsföring är ett av de mest träffsäkra sätten att kommunicera med sin målgrupp vet de flesta företagare idag. Men en återkommande fråga – oavsett om du just börjat eller redan har en strategi – är hur ofta man egentligen bör skicka nyhetsbrev. Och finns det verkligen en bästa tid att skicka ut dem?

Hur ofta ska man skicka nyhetsbrev?

Det enkla svaret är: det beror på. Att hitta rätt frekvens för att skicka nyhetsbrev handlar om att balansera mellan att vara synlig och att inte bli påträngande. Skickar du för sällan riskerar du att tappa relevans, men skickar du för ofta kan det uppfattas som störande och leda till avregistreringar.

Det finns inga exakta regler, men det finns riktlinjer. Många företag som jobbar aktivt med e-postmarknadsföring skickar nyhetsbrev en gång i veckan eller varannan vecka. Andra – särskilt inom B2B – skickar kanske bara ett per månad. Det viktigaste är att du har något att säga, inte bara skickar för att fylla ett schema.

Vad säger statistiken?

Studier visar att öppningsfrekvenser ofta är högst för nyhetsbrev som skickas tisdag, onsdag eller torsdag förmiddag. Dessa dagar är användare ofta mer fokuserade än på måndagar (där inkorgen kan vara överfull) eller fredagar (där fokus är på helg).

Den bästa tiden att skicka nyhetsbrev tenderar därför att ligga mellan kl. 09.00 och 11.00 på vardagar – men återigen, det varierar med bransch, målgrupp och innehåll. Det är därför viktigt att följa upp vad som faktiskt fungerar för dina prenumeranter.

Bransch, målgrupp och innehåll avgör

Frekvensen och tajmingen bör anpassas efter vad du säljer, till vem, och hur snabbt du har ny information att dela. En e-handel inom kläder kan ha täta kampanjer, medan en branschorganisation snarare har nyheter som kommer en gång i månaden.

Om du jobbar med tjänsteförsäljning i B2B kan ett längre, mer redaktionellt nyhetsbrev per månad vara mer uppskattat än korta, täta utskick. Nyckeln ligger i att förstå dina prenumeranters behov, förväntningar och beteende. Testa och följ upp – det är där svaret finns.

Varför skickar man nyhetsbrev?

Nyhetsbrev är en kanal där du äger både innehåll och relation. Inga algoritmer påverkar din räckvidd – det är du som styr. Du kan använda ett nyhetsbrev för att driva trafik till nya artiklar, sälja produkter, bygga varumärkeskännedom eller skapa återkommande kontakt med befintliga kunder.

Det är också en möjlighet att jobba långsiktigt med kundrelationer. Ett välskrivet nyhetsbrev email stärker lojalitet, ökar chanserna till återköp och visar att du har koll på dina kunders intressen. Tänk därför inte bara ”hur ofta ska jag skicka”, utan också ”varför skickar jag det här?”.

Hur ofta ska man skicka SMS jämfört med nyhetsbrev?

Om du även använder SMS som kommunikationskanal är frekvensfrågan ännu viktigare. Ett SMS är mer intrusivt än e-post och bör användas med försiktighet. Många rekommenderar max 1–2 SMS per månad – och endast om budskapet är tydligt, brådskande eller exklusivt.

Kombinera gärna båda kanalerna: använd newsletter för kontinuerlig kommunikation och SMS som förstärkning vid lanseringar, påminnelser eller tidskänsliga erbjudanden. Tänk på att olika kanaler kräver olika tonalitet och innehållsstrategi.

Segmentering ger bättre resultat

Alla mottagare vill inte ha samma information i samma takt. Därför är segmentering ett av de bästa sätten att förbättra resultatet från dina e-postutskick. Dela upp din lista baserat på t.ex. köphistorik, engagemangsnivå eller intresseområden.

De som är aktiva kan få utskick oftare, medan inaktiva användare kanske ska få ett mer sällan – eller en särskild kampanj för att återengagera dem. När du skickar rätt nyhetsbrev till rätt person, vid rätt tillfälle, minskar risken för avregistrering och ökar chansen att du faktiskt blir läst.

Automatisera för bättre träffsäkerhet

Genom att använda marketing automation kan du skicka nyhetsbrev utifrån mottagarens beteende. Exempelvis kan du skicka ett välkomstmejl när någon registrerar sig, en påminnelse efter ett visst antal dagar utan aktivitet eller rekommendationer baserat på tidigare köp.

Den här typen av automatiserade, triggade e-postflöden ökar både relevans och träffsäkerhet. De är också ofta mer effektiva än massutskick med samma innehåll till alla. Genom att kombinera automation med manuell planering skapar du en stark helhetsstrategi.

Följ din statistik och förbättra löpande

För att kunna ta reda på vilken frekvens och vilken typ av innehåll som fungerar bäst för dig, måste du mäta. Kolla på öppningsfrekvens, klickfrekvens, konvertering och avregistrering. Lär dig vilka rubriker som fungerar bäst, vilka tider som ger bäst resultat – och vilken typ av innehåll som engagerar.

Gör små justeringar i taget och följ upp resultatet. Det är i analysen och finliret som du hittar nyckeln till en riktigt bra e-poststrategi. Med rätt verktyg, som Paloma, har du alltid tillgång till den datan och kan agera snabbt.

Sammanfattning: hitta din takt och håll dig till den

Att skicka ut nyhetsbrev är ett av de mest flexibla verktygen du har i din digitala kommunikation. Men för att lyckas krävs att du är konsekvent, datadriven och mottagarcentrerad. Det handlar inte om att skicka så mycket som möjligt – utan om att skapa innehåll som är värt att läsa.

Börja i det små, analysera din statistik, testa olika frekvenser och bygg upp en strategi som passar din målgrupp. Med rätt innehåll, tajming och frekvens kommer ditt nyhetsbrev inte bara levereras – det kommer att göra skillnad.

Lär dig mer!

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, fullmatat med kunskap och tomt på sälj. Kommer ca en gång i månaden. Vi använder endast din e-postadress för att skicka vårt nyhetsbrev ingenting annat.
Lämna följande fält tomt

Prova Paloma gratis!

Du förbinder dig inte till någonting.
Inga kortuppgifter behövs.

"Det är mycket lätt att förstå sig på. Speciellt funktionen med drag & drop som är väldigt intuitiv. Dessutom är bildhanteringen smidig, eftersom man slipper klippa och beskära innan man hanterar det i editorn. Vi har inte haft många supportärenden med verktyget, men när det har hänt så har vi fått bra service och uppbackning av Palomas personal, avslutar Maria Sehlström."
Maria Sehlström
The Absolut Company
Maria Sehlström, The Absolut Company

Läsvärt från bloggen

ordlista undersökningar och enkäter

Ordlista för enkäter & undersökningar

Vad betyder egentligen korrelation eller reliabilitet? Det och många andra ord får du förklaring till här i vår miniordlista för begrepp inom undersökningar och enkäter. Bakgrundsfråga T.ex. omsättning, kön, inkomst. Bearbetningsfel Fel på registreringen av svaren. Bortfall De personer som inte svarat av olika anledningar. Bortfallsfel Respondenterna har inte svarat på alla frågor Databearbetning Granskning [...]
Ämnesrad nyhetsbrev

Skapa den perfekta ämnesraden till ditt nyhetsbrev

Ditt nyhetsbrev innehåller troligtvis massvis med nyttig kunskap, smarta tips och värdefull information som dina kunder skulle ha stor nytta av att ta till sig. Du har så mycket du vill berätta om och längtar verkligen efter att få dela med dig! När du skickar iväg ditt nyhetsbrev märker du till din förfäran att många […]

Call to action Nyhetsbrev

Call to action: checklista för CTA i nyhetsbrev!

Sätten att uppmuntra, engagera och inspirera via e-kommunikation är otaliga. Bilder, text, rubriker, erbjudande, listor och länkar kan hjälpa dig att få din kampanj variationsrik och spännande. Men att få dina läsare att öppna ditt nyhetsbrev är bara en halv seger. Nästa steg är att inspirera till handling. Call to Action eller CTA är en term inom marknadsföring. […]