Call to action
Call To Action

Vad är en CTA?

Call to Action eller CTA är en term inom marknadsföring. När vi talar om webbkommunikation är CTA en banner, en knapp, någon typ av grafik eller text som ska uppmuntra läsaren att gå vidare. Sätten att uppmuntra, engagera och inspirera i nyhetsbrev och andra e-postutskick är otaliga. Bilder, text, rubriker, erbjudande, listor och länkar kan hjälpa dig att få din kampanj variationsrik och spännande. Men att få dina läsare att öppna ditt nyhetsbrev är bara en halv seger. Nästa steg är att inspirera till handling. 

Din CTA ska få dina läsare att agera – de ska till exempel göra ett köp, registrera sig för något eller besöka en webbsida. Först och främst behöver du förstås ha klart för dig vad som är syftet med varje utskick; hur vill du att mottagaren ska agera? För att din CTA ska fylla sin funktion måste du också hålla balansen mellan ditt mål med brevet och dina prenumeranters behov.

CTA

Utforma en bra CTA – bocka av checklistan

Att skriva copyn

 

– Uttrycker jag mig tydligt?

Skriv enkelt och rakt. Berätta för läsarna exakt varför de borde trycka och vad de får ut av att göra det. Din CTA ska kunna ge direkt svar på de tre frågorna:

→ Vad?

→ Varför?

→ När?

Det ska inte finnas några frågetecken kring vad som händer när läsarna trycker på din CTA. I linje med tydlighet, bör du använda dig av en CTA per nyhetsbrev – en uppmaning, inte flera olika. Allt för att minska antal frågetecken, tydlighet är A och O.

Engagerar mitt innehåll? Och hänger det ihop med min CTA?

Innehållet ska engagera och uppmuntra din läsare att agera. Innebörden av meddelandet ska därför understödja din CTA. Det är viktigt att texten på din CTA-knapp hänger ihop med innehållet i introduktionen i nyhetsbrevet, att det finns en enighet.

Hur är tonen i kommunikationen?

Vilka är det som läser dina nyhetsbrev? Är det en äldre målgrupp, eller yngre? Oavsett hur din målgrupp ser ut, så är det viktigt att förstå din publik. Personalisera CTA:n, kanske är lite humor det som når fram bäst? Var inte rädd för att leka med språket.

Är CTA:n balanserad eller för på?

Ibland kanske en CTA med texten “köp nu” känns alldeles för aggressiv. Kanske behöver du något mjukare? Ett snällare alternativ, helt enkelt. Exempelvis “lär dig mer om xxx”. Om den första CTA:n känns för på.

TIPS: när du formulerar texten på CTA:n, påbörja meningen med “jag vill…” och fyll sen i det du har att erbjuda dina läsare – ur deras perspektiv. Exempelvis: “jag vill lära mig surfa på 5 dagar” – ta bara bort “jag vill” och du får “lär dig surfa på 5 dagar”.

– Kan jag koppla min CTA till en gåva? 

För att få dina läsare att agera snabbare kan det vara en idé att tidsbegränsa ditt erbjudande till dem. På så sätt skapas en rädsla för att missa den här chansen, om de inte klickar sig vidare nu.

CTA Call to action

Design & placering

 

– Är min CTA tydligt klickbar?

CTA kan vara en kort text, en bild eller en knapp. Knappar brukar få det största genomslaget. Vad du än väljer; se till att man kommer till ett relevant ställe när man klickar på den. Knappen behöver inte bara vara en liten ruta med text. Det kan ha andra former, som en bild eller något annat som är tydligt ”klickbart”.

– Sticker min CTA ut?

Nyhetsbrevläsare brukar ägna förvånansvärt lite tid åt själva läsningen. De scannar av brevet snabbt och gör en bedömning av vad som är intressant. Det är därför viktigt att låta din CTA framstå tydligt. Använd färg som drar uppmärksamhet genom att låta den kontrastera mot bakgrunden. Gör den stor utan att vara överväldigande.

Den mest effektiva placeringen för en CTA-knapp är naturligtvis högt upp. Med rätt placering ökar chansen till respons från dina läsare.

– Har jag anpassat min CTA utifrån ändamål?

Vad vill du uppnå med din CTA? Tänk på att anpassa din CTA:s utseende efter vad den är till för. Undvik alltför allmän design och copy på din CTA – som exempelvis “läs mer”.

– Repeterar jag tillräckligt?

Genom att placera din CTA på flera ställen i brevet ökar du förutsättningarna för läsarna att hitta dem – men det kan upplevas som tjatigt. Ta dig runt problematiken med störiga upprepningar genom att låta logotyper, bilder och rubriker länka till samma innehåll.

– Jobbar jag med ikoner och bilder?

Med visuella ledtrådar i din CTA kan du öka klickfrekvensen. En shoppingikon i form av en varuvagn kan exempelvis göra din CTA mer intressant och uppmuntra till mer klick.

Tekniska aspekter

 

– Har jag säkrat min CTA för olika e-postklienter?

Även om bildbaserade knappar i regel ger fler klick kan det hända att vissa e-postklienter blockerar dem. Motverka det genom att använda en säker teknik för knapparna. Kombinera HTML-text, bakgrundsfärger och bakgrundsbilder för att skapa en knapp som blir synlig även när bilderna blockeras. Om du fortfarande är osäker – se alltid till att ha en alternativ text till din CTA som en backup.

– Har jag optimerat min CTA för olika enheter?

I dagens digitala samhälle motsvarar mobilanvändare mer än hälften av den totala internettrafiken. Det är därför viktigt att din CTA ser bra ut i alla enheter; dator, mobiltelefon såväl som surfplatta. Knappen behöver passa skärmar i olika storlekar, och designen bör vara densamma överallt.

Kom ihåg att följa upp din Call to Action

Att analysera och följa upp effektiviteten av din Call to Action är viktigt. Se till att titta på hur vägen till CTA:n ser ut. Vad gjorde mottagaren innan den kom till knappen, var innehållet i nyhetsbrevet tillräckligt motiverande och tilltalande för att få mottagaren att klicka sig vidare? Och vad händer när någon klickat på knappen? Se över och utvärdera.

Prova i 30 dagar!

Testa oss!

Prova vår 30 dagars fria testkonto!
Vill du se om vår kommunikationsplattform för nyhetsbrev och marketing automation passar dig? Bra, då har du kommit helt rätt! Det här ingår i din kostnadsfria licens:
– Skicka 100 mejl
– Designa dina nyhetsbrev enkelt i vår drag and drop-editor
– Sätt upp egna flöden för marketing automation
– GDPR-säkert

Jag vill prova!