2018
2017
2016
2015
2014
24 aug 2015

Cookies och juridiken

Lag och rätt gällande cookies (kakor)

Många webbplatser använder sig i dag av cookies (kakor), som i själva verket är små textbaserade datafiler. Dessa textfiler kan en webbserver spara i webbplatsbesökarens dator och syftar till att underlätta för besökare till en webbplats, till exempel genom att reklam som visas på en webbsida automatiskt anpassas efter besökarens intresseområden. För att detta ska vara möjligt måste dock besökaren ha godkänt användandet av cookies eftersom dessa lagrar information om besökarens tidigare klick och surfhistorik och bygger sedan en profil över besökarens intressen och eftersökningar.

 

Varför godkänna?

Cookies innehåller varken programkoder eller skadlig information och kan genom sitt användande inte kopplas ihop till en enskild person. Användningen av cookies regleras genom behandlingen av personuppgifter och integritetsskydd inom elektronisk kommunikation. Det hela bygger på den lag som antogs 2003 (lagen om elektronisk kommunikation, SFS, 2003:389) vilken specificerar att det är förbjudet att lagra information på besökarens dator utan att först delge besökaren information om syftet och därefter fråga efter besökarens direkta medgivande.