2019
2018
2017
2016
2015
2014
12 feb 2015

Nyhetsbrev, design och bilder

Jag prenumererar på Telias nyhetsbrev. Det brukar innehålla artiklar och tips som intresserar mig. Nyligen dök ett nytt nummer upp i min mejlkorg. Ämnesraden lockade mig till fortsatt läsning:


Lärdom 1:

Ämnesraden och avsändare är det som har störst påverkan på om ditt nyhetsbrev blir läst eller ej.

 

Jag öppnade brevet. I min mejlklient har jag valt att ha förinställningen att inte öppna bilder i ett mejl automatiskt. Då ser brevet ut så här:

 

 

Jag letade och letade efter artikeln. Eftersom jag vet att jag har en småbarns/entreprenörsmosig hjärna så letade jag flera gånger. Ingen artikel om kritik på nätet. Min första tanke var att kan Telia verkligen missat korrekturet så grovt att de har en ämnesrad som hänvisar till en artikel som inte finns. Men så slog det mig. Bilderna! Jag hämtade bilderna i mejlet och då:

 

 

Telia hade alltså lagt hela ingressen till artikeln i en bild.

 

Lärdom 2.

 

Ha aldrig viktig information i bilder. Budskapet måste gå fram utan bilder. Det Telia kunde gjort om de ändå valt lösningen med bilder var att de kunde haft en Alt-text Då hade det sett ut så här (eget fix i Photoshop):

 

 

Då hade texten länkat direkt till artikeln och inga missförstånd hade uppstått.

 

Här är några snabba tips kring bilder och nyhetsbrev:

 

  1. Gör brevet utan bilder först.
  2. Addera bilder och Alt-texter, hjälper även synskadade som får nyhetsbrevet uppläst.
  3. Använd inte Alt-texter på dekorativa element.
  4. Tänk på att Alt-texten måste locka till läsning och berätta vad man inte ser.
  5. För att designen ska hålla oavsett om bilderna syns eller inte, ska du se till att du anger bredd och höjd på bilderna.
  6. Testa även hur brevet ser ut i mobilen. Tex genom ett klienttest.
  7. Lägg aldrig avregistreringslänken i en bild.
SKAPA DITT NYHETSBREV NU!

Få våra smarta tips och öka din kunskap om nyhetsbrev, enkäter och evenemang via vårt nyhetsbrev. Nyhetsbrevet utkommer med ca 10 nummer om året och vi lämnar naturligtvis inte ut din adress till någon och skickar inget annat än nyhetsbrev från oss till dig. Genom att prenumerera samtycker du till att vi använder din e-postadress till att skicka våra kunskapsbrev till dig. Mycket nöje!

Lämna följande fält tomt
LÄS MER