2019
2018
2017
2016
2015
2014
18 dec 2014

Ett växande digitalt moln

Cloud computing eller från desktop till webtop är ett fenomen där alla information sparas på nätet och inte lokalt på din dator.

Google har sitt Google Apps, en vass konkurrent till Microsofts Office-paket. Google Apps är helt kostnadsfritt och användaren sparar sina dokument hos Google. Fördelarna är många, man slipper hutlösa uppdaterings- och licenskostnader och har tillgång till sina dokument varifrån man vill. All personlig information följer dig vart du än är som ett digitalt moln.

En annan tydlig trend är programvaror som är webbaserade, så kallade ”Software as service”, tar allt mer marknadsandelar. Ett exempel är Paloma där du bara betalar för det du använder, du inte behöver installera någon programvara och har en hög tillänglighet. Du loggar enkelt in på Palomas webbplats och arbetar med hyrd mjukvara.

Läs mer om för och nackdelar om digitala moln.

www.svd.se/kulturnoje/understrecket/artikel_1641805.svd

Guardian: Cloud computing is a trap, warns GNU founder Richard Stallman Web-based programs like Google's Gmail will force people to buy into locked, proprietary systems that will cost more and more over time, according to the free software campaigner.

http://www.guardianfeeds.co.uk/c/288/f/7511/s/1ff145a/l/0L0Sguardian 0O0Ctechnology0C20A0A80Csep0C290Ccloud0Nputing0Brichard0Bstallman/story01.htm

Why Stallman is wrong when he calls cloud computing stupid In light of the growing importance of cloud computing, Stallman's call for its rejection warrants both scrutiny and skepticism.

http://arstechnica.com/news.ars/post/20080930-why-stallman-is-wrong-when-he-calls-cloud-computing-stupid.html

SKAPA DITT NYHETSBREV NU!

Få våra smarta tips och öka din kunskap om nyhetsbrev, enkäter och evenemang via vårt nyhetsbrev. Nyhetsbrevet utkommer med ca 10 nummer om året och vi lämnar naturligtvis inte ut din adress till någon och skickar inget annat än nyhetsbrev från oss till dig. Genom att prenumerera samtycker du till att vi använder din e-postadress till att skicka våra kunskapsbrev till dig. Mycket nöje!

Lämna följande fält tomt