Så håller du en digital föreläsning.

Föreläsningar en komplett guide för att bli en bättre föreläsare (digitalt & fysiskt)

Att tala inför publik vare sig det är i ett fullsatt konferensrum, på en stor scen eller framför en webbkamera är en utmaning som många stöter på. Föreläsningar är en central del av kunskapsdelning och inspiration i allt från arbetslivet till utbildningar. Samtidigt tycker många att det är nervöst att prata inför andra; talängslan är en av våra vanligaste rädslor. Den goda nyheten är att alla kan bli bättre föreläsare med rätt verktyg, träning och inställning. I den här guiden får du praktiska tips för att lyckas med dina presentationer, vanliga misstag du bör undvika, och råd om hur du kontinuerligt kan utvecklas som talare. Guiden är till för dig som vill hålla proffsiga föreläsningar oavsett om de sker fysiskt eller som digital föreläsning online.

Vad är en föreläsning och vad kännetecknar en bra sådan?

En föreläsning är i grunden en strukturerad presentation där en person delar med sig av kunskap, idéer eller inspiration till en publik. Det kan ske i en föreläsningssal, på en konferensscen, i ett klassrum eller genom ett digitalt mötesverktyg. Föreläsningar används i många sammanhang allt från akademiska lektioner och interna utbildningar till inspirerande tal på events eller kundwebbinarier.

Det som kännetecknar en bra föreläsning är inte platsen eller formatet, utan effekten på publiken. En lyckad föreläsning fångar åhörarnas uppmärksamhet tidigt, engagerar dem under hela framförandet och lämnar dem med nya insikter, idéer eller verktyg när det är slut. Några nyckelfaktorer brukar vara:

  • Tydligt syfte och budskap: Som talare har du en röd tråd och ett klart huvudbudskap som genomsyrar hela föreläsningen. Publiken förstår varför ämnet är viktigt och vad de ska få ut av att lyssna på dig.
  • God struktur: Innehållet är väl disponerat med en tydlig början, mitt och slut. Du guidar publiken genom ämnet på ett logiskt sätt, t.ex. genom att först ge kontext, sedan fördjupa i huvudpoänger och till sist sammanfatta eller avsluta med en uppmaning.
  • Närvaro och energi: Föreläsaren är närvarande i stunden, har ögonkontakt och anpassar sig efter publikens reaktioner. Ett entusiastiskt och äkta engagemang smittar av sig. Kroppsspråk, röst och tonfall används för att förstärka budskapet.
  • Publikkontakt: En bra föreläsning känns nästan som en dialog även om bara en person pratar. Genom att involvera åhörarna t.ex. ställa frågor, be om en handuppräckning eller bjuda på en kort övning hålls intresset vid liv och publiken känner sig delaktig.
  • Relevant innehåll: Presentationen är anpassad till den publik som är där. Språknivå, exempel och referenser ligger på rätt nivå och ämnet upplevs som meningsfullt för just de lyssnarna.

Kort sagt, oavsett om du föreläser på plats eller håller en digital föreläsning, handlar det om att nå fram till publiken på ett effektivt sätt. I nästa avsnitt går vi in på hur du lägger grunden för en sådan föreläsning genom god förberedelse.

Förberedelser inför din föreläsning grunden till framgång

Varje lyckad föreläsning börjar långt innan du kliver upp på scenen eller loggar in i sändningen. Grundlig förberedelse ger dig självförtroende och gör att föreläsningen flyter bättre. Här är några viktiga aspekter att tänka på när du planerar och förbereder:

Klargör syfte, mål och målgrupp: Börja med att fråga dig varför du håller föreläsningen. Vad vill du att publiken ska veta, känna eller göra efteråt? Definiera syftet tydligt det blir din kompass genom planeringen. Fundera också på målgruppen: Vilka är de som ska lyssna? Vilken bakgrund, kunskapsnivå eller intressen har de? Ju mer du vet om dina åhörare, desto bättre kan du anpassa innehållet och tonläget så att det träffar rätt. En intern personalföreläsning kanske kräver ett annat anslag än en föreläsning för nya kunder eller studenter.

Skapa en röd tråd och strukturera innehållet: Bygg upp föreläsningens innehåll med en logisk struktur. En enkel tumregel är att ha en inledning som väcker intresse, en mitten som levererar huvudbudskap och en avslutning som knyter ihop säcken. Se till att varje del av innehållet stöder ditt syfte. Utelämna sådant som inte är relevant det är bättre att gå på djupet i några nyckelområden än att försöka täcka in för mycket. När du har dispositionen klar kan du skapa eventuella presentationsbilder (t.ex. i PowerPoint eller liknande). Låt inte slidesen styra innehållet, utan ta fram dem efter att du vet vad du ska säga (slides ska stödja ditt tal, inte vara själva manus). Vi återkommer strax till vanliga misstag med presentationsmaterial.

Öva, öva, öva: Att kunna sitt material är A och O för att känna sig trygg. När du har ditt manus eller talarpunkter klara, öva på föreläsningen flera gånger. Säg gärna allt högt det är annorlunda att höra orden uttalas än att bara läsa tyst. Genom repetition upptäcker du om någon del är oklar att förklara eller om något parti tar för lång tid. Öva gärna inför en provpublik (kollega, vän eller familjemedlem) som kan ge feedback. Alternativt, spela in dig själv med mobilkameran och titta i efterhand. Det kan kännas ovant, men du kommer att lägga märke till saker som tempo, kroppsspråk och om du kanske säger ”ehm” för ofta. Genom att repetera slipar du bort osäkerhetsmoment och bygger upp muskelminnet så att orden sitter när det gäller.

Praktiska förberedelser: Se till att alla praktiska detaljer är under kontroll i god tid före föreläsningen. Detta minskar stressfaktorer på själva dagen. Några exempel:

  • Lokal och utrustning: Om föreläsningen är fysisk, kolla lokalen i förväg. Finns rätt utrustning (projektor, mikrofon, whiteboard etc.) och funkar allt tekniskt? Gör en ljudcheck om du ska använda mikrofon. Vid digital föreläsning, testa plattformen (Zoom, Teams, etc.) innan: fungerar skärmdelning, kamera och ljud? Se också till att din dator är laddad och att du har eventuella kablar eller adapter till hands.
  • Tidsdisposition: Ta tid på dina genomkörningar för att säkerställa att föreläsningen håller sig inom utsatt tid. Planera ungefär hur lång varje del (inledning, olika avsnitt, avslutning) får vara. Glöm inte att lägga in tid för eventuella frågor eller interaktion om det ingår. Att överskrida tiden är ett vanligt misstag som skapar stress både för dig och publiken, så ha en klocka lätt synlig när du framför.
  • Material: Förbered handouts eller digitalt material om sådant ska delas ut. Om du t.ex. lovat att skicka presentationen eller länkar efteråt, ha dem redo. Det ger ett proffsigt intryck att kunna leverera material direkt.
  • Plan B: Tänk igenom vad du gör om något oväntat sker. Hur hanterar du om projektorn skulle ge upp, eller om internetuppkopplingen strular mitt i en webinar-föreläsning? Att ha en reservplan (t.ex. utskrivna bilder, en extra internetdelning via mobil, eller att du kan fortsätta utan bildstöd) ger dig trygghet att även oförutsedda händelser går att lösa.

Mentala förberedelser: Minst lika viktigt som att fixa tekniken är att förbereda sig själv mentalt. Bygg upp en positiv bild av föreläsningen i ditt huvud. Påminn dig om varför just du ska prata du har kunskap eller erfarenheter som är värdefulla för publiken. Tänk igenom möjliga frågor som kan dyka upp och hur du ska svara, så känner du dig rustad. Om nervositet brukar vara ett problem för dig, ta redan nu fram strategier för att hantera den (mer om det i nästa avsnitt). Det kan också hjälpa att visualisera ett lyckat framträdande: föreställ dig att du går upp, känner dig trygg och får bra respons från publiken. Den mentala förberedelsen höjer ditt självförtroende.

Checklista inför din föreläsning: När du närmar dig dagen för presentationen, kontrollera att du har bockat av följande:

  • Definierat syftet med föreläsningen och anpassat innehållet till din målgrupp.
  • Skapat en tydlig disposition (början, mitt, slut) och eventuellt förberett visuella hjälpmedel som stödjer budskapet.
  • Repeterat föreläsningen flera varv, helst högt och gärna med testpublik eller inspelning, tills du känner dig bekväm.
  • Gått igenom tekniken: testat mikrofon, projektion eller webinarplattform, samt säkerställt en stabil internetuppkoppling vid digitalt framförande.
  • Förberett lokalen eller din sändningsplats: rätt belysning, lugn bakgrund utan stök, och att utrustning (dator, kamera, pointer etc.) är på plats och i ordning.
  • Kommit i håg praktiska detaljer: utskick av inbjudan eller påminnelser till deltagare, material att dela ut, och att du själv har klädsel och eventuella hjälpmedel (vatten, anteckningar) redo.

Genom att ta hand om ovan punkter innan, lägger du en stabil grund. Du minskar sannolikheten för stressmoment och kan fokusera mer på själva framförandet när det väl är showtime.

Pro-tip: Känner du att du behöver en grundligare plan för eventet runt föreläsningen? Kolla in vår eventguide för planering och genomförande av lyckade evenemang där finns tips om allt från inbjudningar till uppföljning (Läs mer: Så lyckas du med ditt event och Hur arrangerar man ett digitalt event). Dessa guider hjälper dig hantera helheten kring eventet, så att du kan lägga ditt huvudfokus på själva föreläsningen.

Hantera nervositet och scenskräck

Att känna fjärilar i magen innan en föreläsning är helt normalt till och med erfarna talare blir nervösa. Nyckeln är att inte låta rampfebern bli ett hinder, utan att lära dig hantera den så att du kan prestera ändå (och till och med dra nytta av den extra energin). Här är strategier för att tygla nervositeten:

Acceptera att du är nervös: Först och främst, inse att nervositet inte är ett tecken på svaghet eller oförmåga det är en mänsklig reaktion på att stå i centrum. Istället för att tänka ”Hjälp, jag är så nervös, detta kommer aldrig gå!”, säg till dig själv: ”Okej, jag är nervös. Det är naturligt, det betyder att jag bryr mig om det här.”Genom att erkänna pirret snarare än att kämpa emot det, avdramatiserar du känslan. Små doser av nervositet kan till och med göra dig skärpt och extra fokuserad.

Omtolka pirret som positiv energi: Visste du att kroppen reagerar likadant på nervositet som på förväntan? Du kan försöka lura hjärnan lite genom att byta tankesätt. När pulsen stiger och handen kanske är lite skakig, tänk: ”Jag är taggad och ivrig på att få börja” istället för ”Jag håller på att tappa det av nervositet”. Denna mentala omtolkning kan hjälpa dig vända ångest till något mer hanterbart. Nästa gång du känner adrenalinet pumpa innan du ska tala, försök se det som att din kropp ger dig extra energi att leverera med passion.

Andas djupt och lugnt: Ett av de mest effektiva sätten att snabbt dämpa nervositet är genom andningen. När vi är stressade andas vi ofta kort och ytligt uppe i bröstet, vilket signalerar ytterligare alarm till kroppen. Bryt den spiralen med medveten andning: ta långsamma, djupa andetag hela vägen ner i magen. Prova att andas in genom näsan på 3 sekunder och andas ut genom munnen på 4–5 sekunder. Den förlängda utandningen aktiverar kroppens lugn-och-ro-system (det parasympatiska nervsystemet) som sänker pulsen. Bara några sådana andetag kan göra att du går från panik till ett mer centrerat lugn. Se till att andas så här både innan du börjar prata och pausera med djupa andetag om du skulle behöva mitt under föreläsningen.

Skifta fokus utåt till budskapet och publiken: Nervositet frodas ofta av självkritiska tankar som snurrar: ”Hur uppfattas jag? Tänk om jag tappar tråden. Alla tittar på mig!” Försök bryta det genom att rikta din uppmärksamhet bort från ditt eget inre. Fokusera i stället på budskapet du vill få fram och publiken du vill nå. Påminn dig om att du är där för att ge dem något av värde kunskap, insikt eller inspiration. Om du märker att du fastnar i tankar om dig själv, tänk aktivt på en person i publiken som verkligen behöver höra det du ska säga, och föreställ dig att du pratar direkt till den personen. Då blir det lättare att glömma din egen nervositet en stund.

Kom ihåg att publiken vill att du ska lyckas: En vanlig oro hos den som ska tala är rädslan att bli dömd av publiken ”De kommer märka att jag är nervös och tycka att jag är dålig.” Sanningen är att de flesta i publiken inte sitter och letar fel. Tvärtom, de flesta åhörare vill att föreläsningen ska vara bra de har ju kommit för att lyssna och lära sig något. Och eftersom många själva vet hur det känns att stå framför andra, har de sympati med dig. Om du råkar staka dig eller tappa tråden är det oftast bara du själv som märker hur stort det känns; publiken kanske inte ens reagerar. Skulle det ändå bli väldigt tokigt, så gör det inget du kan lugnt säga något i stil med ”Oj, nu tappade jag bort mig ett ögonblick, låt mig ta om den delen”, le lite och sedan fortsätta. Att visa att man är mänsklig kan rentav öka publikens förtroende, för det framstår proffsigt att du behåller lugnet trots ett misstag.

Var snäll mot dig själv: Inför och under din föreläsning, försök ha en vänlig inre dialog. Peppa dig själv med tankar som ”Jag är förberedd, jag kan det här” eller ”Det är okej att inte vara perfekt”. Om negativ självkritik smyger sig på, ersätt den med en mer stödjande röst tänk på vad du hade sagt till en god vän i samma situation. Lite humor och självdistans hjälper också; att kunna skratta åt sina egna misstag eller erkänna nervositet öppet (på ett lättsamt sätt) kan lätta på trycket för alla i rummet. Du behöver inte vara en superhjälte på scen publiken uppskattar en talare som är äkta och avslappnad mer än en som verkar stel och perfekt utantill.

Praktiska knep precis innan start: De sista minuterna innan du ska börja kan nervositeten kulminera. Då kan du vidta några snabba åtgärder:

  • Kom i god tid: Var på plats (fysiskt eller inloggad digitalt) med marginal. Då slipper du stressa och hinner vänja dig vid miljön. Passa på att hälsa på några av de som kommit (om det är lämpligt) att småprata lite informellt innan kan göra att både du och publiken känner er mer bekväma med varandra.
  • Värm upp kroppen: Nervositet är till stor del fysisk. Rör på dig lite lagom före start: ta några djupa benböj, rulla axlarna, skaka loss spänningar i armar och nacke. Detta bränner av överflödig adrenalin och får musklerna att slappna av.
  • Super-andas och centrera: Precis innan du går upp, ta ett par riktigt lugnande andetag som beskrivits ovan. Känn fötterna mot golvet och markkontakten. Påminn dig själv: ”Nu kör vi det här kommer gå fint.”Den sista sekunden innan du börjar kan du le det skickar signaler till hjärnan att du är lugn och ger dig en positiv start.

Genom att acceptera och hantera nervositeten på dessa sätt, kan du se den som en energikick snarare än ett hinder. Snart märker du att den första mest intensiva pulstoppen lägger sig så fort du kommit igång att prata, och du kan börja njuta mer av stunden.

Publikkontakt och engagemang involvera dina åhörare

En föreläsning är som bäst när den känns interaktiv, när publiken känner sig sedd och engagerad trots att formatet främst är enkelriktat. Genom att aktivt skapa publikkontakt tidigt och hålla engagemanget uppe får du en mer levande stämning, vilket i sin tur gör dig som föreläsare tryggare. Här är några sätt att involvera åhörarna och bygga en positiv koppling:

Börja med ögonkontakt och ett leende: När du kliver upp inför publiken (eller startar din kamera vid en digital föreläsning), ta ett ögonblick att tyst se ut över rummet och möt några personers blick. Identifiera gärna ett par vänliga ansikten i publiken och håll ögonkontakt i några sekunder. Kombinera det med ett genuint leende om det känns naturligt. Detta enkla knep etablerar omedelbart kontakt och signalerar att du är närvarande och intresserad av dem. Även om du känner dig nervös inombords, gör ögonkontakten att du framstår som trygg och förtroendeingivande. För publiken skapar det en känsla av samhörighet de upplever att du pratar meddem, inte  dem.

Involvera publiken tidigt: Istället för att hålla en lång monolog från start, bryt isen så fort som möjligt genom någon liten interaktiv gest. Det kan vara en snabb handuppräckningsfråga: ”Hur många här har…?” (och så räcker folk upp handen), eller en uppmaning att nicka om de känner igen sig i ett påstående. Du kan även ställa en retorisk fråga till gruppen för att få dem att reflektera. Vid mindre grupper funkar det kanske att låta två personer dela en tanke med varandra en halv minut. Poängen är att tidigt få publiken aktiv istället för passiv då höjs energinivån i rummet. I större föreläsningar kan digitala omröstningsverktyg som Mentimeter användas för att låta publiken tycka till eller svara på frågor via mobilen (superbra för att få igång interaktion under webinars eller konferenser). Om du anar att publiken är blyg kan du plantera en fråga i förväg hos någon du känner i rummet, eller be en kollega att räcka upp handen först ofta vågar fler haka på då.

Anpassa dig efter publiken: Gör små avstämningar under föreläsningen för att läsa av publiken. Verkar de förstå, nickar de instämmande eller ser de förvirrade ut? Är energin hög eller börjar folk se trötta ut? Beroende på vad du ser kan du justera tempot eller tonfallet. Kanske behöver du backa och förklara något enklare om många ser ut som frågetecken, eller ställa en fråga för att väcka liv om energin dalar. Visa med ditt kroppsspråk och dina uttryck att du bryr dig om deras reaktioner. Ett enkelt ”Hänger ni med?” med ett leende kan både kolla av läget och få folk att känna sig inkluderade. Att vara lyhörd på detta sätt gör att publiken märker att du ser dem, vilket ökar deras villighet att lyssna aktivt.

Våga bjuda på dig själv: Personliga anekdoter, humor och självdistans är fantastiska verktyg för att bygga förtroende och trivsel i rummet. Om det passar ämnet, dela gärna en kort historia ur ditt eget liv som kopplar till det du pratar om något som är roligt, gripande eller målande. Det gör innehållet mer minnesvärt och mänskligt. Humor är också guld värt: att få publiken att le eller skratta lite sprider en positiv känsla. Det behöver inte handla om att dra vitsar eller försöka vara ståuppkomiker (det kan lätt bli krystat). Ofta räcker det med ett leende, en glimt i ögat och kanske en lättsam kommentar. Exempel: om du märker att du råkar vara nervös och fumlar med pappren i början, kan du säga med ett litet skratt: ”Hehe, ja ni märker att jag är lite pirrig papperna skakar visst av sig själva.” Publiken skrattar troligen till, spänningen släpper, och du visar att du är mänsklig. När du bjuder på dig själv på det sättet skapar du en närhet och får publiken på din sida. De känner ”hen är en av oss” och då lyssnar de ännu mer välvilligt.

Hantera frågor och dialog: Om formatet tillåter frågor under föreläsningen, uppmuntra gärna det. Säkerställ bara att du har koll på tiden frågor kan dra iväg. Ett bra sätt är att säga i början ”Ställ gärna frågor, antingen direkt eller spara dem till slutet vilket som känns bäst för er”. Då vet åhörarna att det finns utrymme för dem. Vid större event kan det vara bättre att ta alla frågor samlat i en Q&A på slutet eller använda en moderator som hjälper till att välja ut frågor (särskilt vid digitala föreläsningar med chatfunktion där mängder av frågor kan dyka upp). Genom att engagera dig i frågorna som ställs och tacka för dem, visar du att du värdesätter publikens input. Det förvandlar föreläsningen från en envägskommunikation till ett samtal, åtminstone delvis, vilket ökar engagemanget ytterligare.

Avsluta med en tydlig poäng och uppmaning: Publikkontakten gäller även hur du avslutar. Sikta på att avrunda med ett ordentligt avslut snarare än att bara fasa ut. Sammanfatta huvudpoängen och knyt gärna an till något du sa i inledningen (det ger en känsla av helhet). Tacka publiken för deras tid och uppmärksamhet. Om det passar, lämna dem med en fråga att fundera på, en utmaning att anta eller en uppmaning (CTA) t.ex. ”Så nästa gång ni… prova att…”. En stark avslutning ger publiken något att ta med sig och förstärker känslan av att föreläsningen var givande. Det rundar också av upplevelsen så att de inte är osäkra på om du är klar eller inte.

Sammanfattningsvis: när du får publiken att känna sig delaktig och sedd, så belönas du med bättre fokus och respons från dem. Det blir roligare för alla inblandade. Kom ihåg att en föreläsning inte behöver vara en stram enmansshow tänk på det som ett möte där du råkar göra det mesta av pratet. På så vis blir det naturligare att involvera och interagera med dem som lyssnar.

Kroppsspråk och röst talarens verktygslåda

Hur du framför budskapet kan vara nästan lika viktigt som själva innehållet. Ditt kroppsspråk och din röstpåverkar hur publiken uppfattar dig och hur väl ditt budskap går fram. Genom att använda dessa verktyg medvetet kan du framstå som en säker och engagerande föreläsare. Här är några nyckelråd:

Stå stadigt och öppet: Din hållning signalerar mycket om ditt självförtroende. Stå med fötterna ungefär axelbrett isär och vikten fördelad jämnt det ger en stabil bas. Undvik att överkorsa benen eller att gunga fram och tillbaka, sådant kan uppfattas som osäkerhet eller nervositet. Sträck på ryggen, rulla bak axlarna och öppna upp bröstkorgen (stå ”stolt”). En avslappnad men rak hållning utstrålar trygghet. Försök även undvika att hålla armarna hårt i kors eller händerna knäppta framför bröstet länge det kan verka avstängande. Vila istället armarna längs sidorna när du inte gestikulerar aktivt. Kom ihåg att le om det passar situationen; ett leende ger ett inbjudande intryck och kan få både dig och publiken att känna er mer avslappnade.

Använd gester med mening: Dina händer kan vara fantastiska redskap för att förstärka det du säger så länge du använder dem medvetet. Till exempel kan du använda öppna gester som att visa handflatorna (signal för öppenhet och ärlighet), peka på presentationens bilder eller räkna upp punkter med fingrarna när du säger ”för det första…, för det andra…” och så vidare. Undvik dock distraherande småplock: många har ovanan att pilla på kläder, vrida på en ring eller klicka repetitivt med en penna när de är nervösa. Försök vara stilla med sådana rörelser de kan nämligen dra publikens uppmärksamhet ifrån det du säger. Om du märker att du spänner axlar eller armar onödigt mycket, kan du diskret skaka loss dem en aning under ett längre pratavsnitt eller i en paus det hjälper kroppen att slappna av.

Rör dig på scenen (eller i rummet) med avsikt: När du föreläser står du kanske vid en talarstol, på en scen eller framför en whiteboard. Känn dig fri att röra på dig du behöver inte stå statiskt still om det inte passar din stil. Men undvik planlöst vandrande fram och tillbaka, då kan publiken bli mer fascinerad av din promenad än av dina ord. Flytta dig istället med syfte: exempelvis kan du ta ett par steg närmare publiken vid en viktig poäng för att skapa närhet, eller förflytta dig åt sidan när du går över till ett nytt ämne, för att ge visuellt tecken på ämnesbyte. Vissa föreläsare gillar att ha ”stationer”: de börjar t.ex. centralt, går åt vänster för att berätta en anekdot, tillbaka till mitten för huvudpoängen, sedan åt höger för nästa exempel. Hitta det som känns naturligt för dig. Även vid en digital föreläsning kan ”rörelse” ha betydelse där handlar det om hur du utnyttjar bildrutan. T.ex. kan du luta dig lite fram mot kameran för emfas vid något viktigt, eller använda handgester inom kamerabilden. Poängen är att all rörelse ska hänga ihop med det du säger, inte bara bli en nervös vana.

Tala tydligt och med lagom tempo: Många börjar automatiskt prata snabbare när de är nervösa. Var medveten om detta och sänk tempot, särskilt i inledningen av föreläsningen. Det kan kännas onaturligt långsamt för dig som pratar, men för publiken kommer det låta klart och tydligt. Pauser är din vän: våga ta korta pauser mellan meningar eller efter att du gjort en viktig poäng. Det ger åhörarna tid att smälta informationen och det får dig själv att framstå som lugn och eftertänksam. Att använda pausering effektivt kan också hjälpa dig att undvika utfyllnadsljud som ”ehm” eftersom du ger dig själv tillstånd att vara tyst ett ögonblick.

Använd magstöd och artikulera: För att din röst ska bära och låta stabil, tänk på att tala från magen (diafragman) snarare än från strupen. Ett knep är att stå med en bra hållning och tänka sig att rösten kommer ända nerifrån bukmusklerna. Då får du mer resonans och kraft, utan att behöva spänna halsen. Slappna av i käken och munnen när du pratar ett trick är att gäspa stort precis innan du ska börja prata, det hjälper musklerna i käke och svalg att släppa spänningar (gör det diskret bakom scen eller innan du loggar in digitalt!). Med avslappnad käke blir din artikulation tydligare. Se också till att öppna munnen och verkligen uttala orden ordentligt; det kan kännas övertydligt för dig men uppfattas som lagom tydligt för den som lyssnar.

Variera röstläge och betoning: En monoton röst är något av det mest sövande som finns för en publik. Om varje ord kommer ut med samma tonfall och rytm slutar hjärnan efter ett tag att reagera på innehållet. Försök därför att lägga in variation i din röst. Det kan du göra genom att ändra tonhöjd kanske lite högre röstläge när du är entusiastisk, och något lägre och mer allvarligt när du understryker något viktigt. Lek också med betoning: betona nyckelord i dina meningar för att lyfta fram dem. Exempel: skillnaden mellan ”Det här är väldigt viktigt att tänka på” och ”Det här är väldigt viktigt att tänka på” i första fallet hör man tydligt var fokus ligger. Även tempo och volym kan varieras; sänk rösten och prata lite långsammare för att skapa intimitet i en personlig historia, eller höj volymen och dra upp tempot lite i en peppande del. Genom att variera talet på detta vis blir det som en dynamisk resa för publiken, vilket håller dem alert. Ditt engagemang för ämnet bör höras låt passionen märkas i rösten när du pratar om det du brinner för.

Utstråla närvaro och entusiasm: All teknik med kropp och röst åsido det viktigaste är att du känns närvarande. Det innebär att du menar det du säger och är i rummet (eller i sändningen) tillsammans med publiken i ögonblicket. Praktiskt tips: lyft blicken från eventuella anteckningar och prata direkt till publiken med jämna mellanrum, även om du har ett manus. Om du ser att några nickar instämmande, reagera på det: ”Jag ser att ni nickar, det här känner ni igen, va?”. Små interaktioner och anpassningar visar att du är med dem. Försök ha inställningen ”Det här ska bli kul!” istället för ”Jag måste överleva det här” när du går upp. Även om du kanske får spela lite självsäker i början, så brukar den känslan snart bli äkta när du ser att allt går bra. Energin du sänder ut speglas ofta tillbaka av publiken om du visar entusiasm och närvaro kommer de också vara mer alerta och intresserade.

Klä dig för framgång: En sista detalj kring framtoning: tänk på din klädsel. Välj något som passar sammanhanget och som du känner dig bekväm och snygg i det ger extra självförtroende. Undvik kläder som distraherar, som extremt skrikiga färger eller t-shirts med stora texter/slogans, om fokus ska ligga på ditt budskap. Om du ska vara med på video (digital föreläsning) tänk på att vissa mönster (t.ex. smala ränder eller rutmönster) kan ”flimmra” konstigt i kameran. Enkla, enfärgade plagg funkar oftast bäst på video. Och ha kläder du kan röra dig i utan problem. Känner du dig välklädd och bekväm, så kommer du också att uppträda mer avspänt och proffsigt.

Sammanfattningsvis ger kroppsspråk och röst dig möjligheten att förstärka ditt budskap betydligt. Genom att stå stadigt, vara öppen i gestik och hållning, samt prata tydligt och livfullt, signalerar du både till publiken och till dig själv att du är trygg i din roll. Och den signalen smittar positivt!

Digitala föreläsningar att lyckas online

Att föreläsa digitalt via Zoom, Teams eller andra plattformar har blivit allt vanligare. En digital föreläsningställer delvis andra krav än en fysisk, men mycket är också detsamma: du behöver planera innehållet väl, engagera publiken och leverera tydligt. Här fokuserar vi på de extra saker du bör tänka på när du håller föreläsningar online:

  • Tekniken först säkerställ en proffsig setup: I den digitala miljön är din teknik din scen. Se därför till att ha kameran i ögonhöjd. Om du använder en laptop, ställ den på några böcker eller en laptopställning så att webbkameraögat är rakt framför ditt ansikte, inte nedanför hakan. Då ser det ut som att du tittar rakt på deltagarna (ingen vill bli föreläst för av någon som ”tittar ner” på dem eller där bara pannan syns i bild). Belysning är också avgörande: undvik att sitta med ett fönster bakom dig (du blir mörk som en siluett). Bättre är att ha ljuset framifrån eller snett framifrån till exempel placera dig framför ett fönster, eller använd en lampa/ring light bakom skärmen för att lysa upp ditt ansikte jämnt. Kolla i förväg hur bakgrunden ser ut i bild; städa undan stök och försök ha en neutral, lugn bakgrund. Det måste inte vara helt tomt, men det ska inte heller dra fokus. En bokhylla, en krukväxt eller neutral vägg funkar fint huvudsaken är att du är i centrum, inte ditt oreglade strykbräde eller familjemedlemmar som rör sig bakom dig.
  • Stabil uppkoppling och ljudkvalitet: Inget förstör en digital föreläsning så snabbt som att ljudet hackar eller bilden fryser. Försäkra dig om att du har en pålitlig internetanslutning, helst nätverkskabel direkt i routern om det är viktigt (Wi-Fi kan vara mer svajigt). Om möjligt, använd en uppkoppling med minst 100 Mbit/s hastighet upp/ned för att klara video bra. Stäng av andra program eller enheter som drar bandbredd under tiden (t.ex. stora nedladdningar eller streamande enheter). Ljudet är faktiskt ännu viktigare än bild många kan acceptera lite lagg i bild så länge de hör dig tydligt. Använd därför gärna ett headset eller en extern mikrofon för bättre ljud, istället för inbyggda datormicken som lätt ger burkigt eller avlägset ljud. Testa ljudet före: spela in ett kort klipp för att höra hur du låter, så du kan justera volymen eller mikrofonplacering. Om du är med i ett större digitalt event där ni är flera som föreläser kan en extern mikrofon och eventuell extern webbkamera ge en extra proffsig touch i bild och ljud.
  • Klädsel och ögonkontakt anpassa för kameran: Precis som vi nämnde under kroppsspråk är klädsel viktigt digitalt. Undvik mönster som kan störa kameran (t.ex. mycket smårandigt). Bär gärna en färg som kontrasterar mot bakgrunden så att du syns tydligt (men inte neonfärger som sticker ut för mycket). Titta in i kameralinsen när du pratar, inte bara på din skärm eller på dig själv. Det kan kännas konstigt att prata till en kamera, men för publiken känns det som ögonkontakt. Ett tips är att sätta upp en liten post-it med en glad smiley precis bredvid kameran för att påminna dig att titta där och le!
  • Tydlig mötesstruktur och körschema: Online är det svårare att hålla uppmärksamheten hos deltagarna distraktionerna är bara ett klick bort. Därför är en tydlig struktur ännu viktigare. Berätta i början agendanför den digitala föreläsningen: vad som ska avhandlas och ungefär hur lång tid varje del tar, när blir det paus etc. Använd gärna en presentationsslide i början som listar punkterna. Ha ett körschema med växlingar i tempo och helst någon form av paus eller bensträckare om föreläsningen pågår länge (t.ex. längre än 45-60 min). Om du kör ca 2 timmar online, överväg en 5-minuters stretchpaus mitt i det uppskattas. Var extra noga med tidsdisciplinen i digital miljö; avsluta när du har sagt att du ska avsluta. Deltagare blir mer otåliga online och kommer droppa av om det drar över tiden.
  • Engagera online-publiken: Använd de interaktiva verktyg som den digitala plattformen erbjuder. Be folk skriva i chatten som svar på en fråga (”Skriv i chatten vad ni hoppas få lära er idag!” så får du igång lite aktivitet). Om plattformen har poll-funktion, lägg in en eller två snabba omröstningar för att bryta upp presentationen. Kalla gärna deltagare vid namn när du svarar på frågor från chatten det gör upplevelsen mer personlig (”Bra fråga, Anna det ligger faktiskt så här…”). För stora online-event med många deltagare kan det vara guld värt med en moderator som hjälper dig: en person som håller koll på chatten och plockar ut frågor eller signalerar om någon inte hör/ser. Då kan du fokusera på själva föreläsningen och ändå ta in publikfrågor utan att tappa flytet. Glöm inte att människor online också gillar att synas även om kamerorna oftast är av. Ge uppmuntran att använda reaktioner (tummen upp, applåder-emoji etc. om det finns) för att skapa mer tvåvägskänsla.
  • Visualisera och demonstrera: Eftersom online-deltagarna inte är i rummet med dig, blir dina visuella hjälpmedel ännu viktigare för att hålla intresset. Dela presentation, bilder, eller kanske korta videoklipp för att variera innehållet. Men akta dig för ”Death by PowerPoint” här också lägg inte upp slidedeck med bara textmassor som du sedan läser högt, för då kommer folk garanterat att zon:a ut (mer om detta misstag i nästa sektion!). Håll det visuella enkelt, snyggt och stödjande för ditt tal. Om du demonstrerar något, överväg att göra det framför kameran t.ex. visa en produkt, håll upp en bok, rita något på en fysisk whiteboard om du har möjlighet sådana avbrott i det digitala flödet kan göra att alla skärper uppmärksamheten.
  • Var beredd på det oväntade: I digitala föreläsningar kan tekniken ställa till det när som helst. Förbered dig mentalt på hur du ska hantera typiska avbrott: Om din skärmdelning plötsligt inte funkar kan du fortsätta prata utan bild en stund medan du löser det? Om din internetuppkoppling bryts har du en mobil hotspot redo som backup? Om publiken råkar höra bakgrundsljud (någon som glömt mjuta) våga pausa och säga till vänligt att de får stänga av mikrofonen. Det här låter kanske stressande, men genom att ha tänkt igenom problemen i förväg blir du mindre ställd om de händer. Och när allt flyter utan strul kommer du känna dubbel lättnad!

Att föreläsa online har sina utmaningar, men också fördelar du kan nå ut brett, deltagare kan vara med vart de än är, och digitalt material kan sparas och delas enkelt. Genom att följa tipsen ovan ger du din digitala föreläsning de bästa förutsättningarna att kännas lika professionell och engagerande som om ni vore i samma rum. Många av råden för fysisk presentation (ögonkontakt, röstvariation, publikkontakt) gäller fortfarande de behöver bara översättas till den digitala miljön.

Vanliga misstag vid föreläsningar och hur du undviker dem

Även den mest erfarna föreläsare kan trilla dit på klassiska fallgropar. Genom att känna till de vanligaste misstagen kan du vara proaktiv och undvika dem. Här är några typiska misstag som många talare gör, samt tips på vad du kan göra istället:

  1. Seg start (att ”buffra”): Många inleder sin föreläsning med onödigt småprat eller ursäkter kanske av nervositet. Man pratar om vädret, skämtar bort tiden eller går igenom allt som kommer skall istället för att faktiskt starta. Resultatet? Publiken tappar intresset redan första minuten. Undvik detta genom att hoppa rakt in i ämnet med något som fångar intresset. Börja hellre med en stark inledningsmening, en fråga eller en kort anekdot som är relevant. Exempel: Istället för att säga ”Hej allihopa, tack för att ni är här, jag heter X och hade tänkt prata om Y idag…” (som är en ganska tråkig och förutsägbar start), prova något i stil med ”Visste ni att fler människor dör av att ta selfies än av hajsattack? Det handlar om distraktion och det ska vi prata om idag.” Om ämnet tillåter en överraskande fakta eller historia i början kör på det! Poängen är att inte reda ut allt du kommer säga i förväg eller ursäkta dig, utan kasta publiken direkt in i ditt budskap. Du kan alltid återkomma och presentera dig ordentligt efter en minut när du redan har deras uppmärksamhet.
  2. Otydlig röd tråd och avslutning: Ett annat vanligt misstag är att talaren inte har en klar struktur, vilket gör att publiken känner sig vilse. Om du hoppar mellan ämnen eller inte knyter ihop säcken kan åhörarna undra ”Vart är det här på väg?”. Likaså är en tam avslutning där du mest ebbar ut (t.ex. ”Ja, det var väl allt…”) ett antiklimax som gör att budskapet inte fastnar. Lösning: lägg tid på att skapa en tydlig plan innandu föreläser (som vi tog upp under förberedelser). Under föreläsningen kan du också hjälpa publiken genom tydliga signaler använd verbala övergångar som ”Låt oss gå vidare till nästa del, där vi ska titta på…” så de hänger med. Och se till att avsluta med eftertryck: sammanfatta kärnpunkten och ge en tydlig slutkläm. En minnesregel är att publiken minns början och slutet bäst, så slarva inte bort dem!
  3. Ingen kontakt att ”glömma publiken”: Vissa föreläsare kör sitt race utan att alls bry sig om vilka som lyssnar. Kanske är de så inne i sitt ämne att de använder internt språk eller för svår terminologi, eller så är de på autopilot och framför en standardpresentation identiskt oavsett publik. Resultatet blir att åhörarna känner ”Det här ger inte mig något” och tankarna börjar glida iväg (folk kanske börjar kika på mobilen i smyg ett dåligt tecken). För att undvika detta, gör din hemläxa om publiken innan (som sagt, lär känna målgruppen) och anpassa innehållet efter dem. Under föreläsningen, var uppmärksam på deras reaktioner och justera om det behövs. Ställ också frågor eller bjud in till kort dialog som nämnts tidigare, så att det inte blir en envägskommunikation. Ingen gillar en talare som verkar prata förbi publiken. Visa att du är där för deras skull. Om du lyckas besvara frågan som säkert finns i deras huvuden ”Varför är den här föreläsningen relevant för mig?” då har du dem med dig.
  4. Monotont eller livlöst framförande: Ett vanligt misstag är att tala i ett jämnt, entonigt flöde utan inlevelse, eller att vara så allvarlig att ingen vågar dra på smilbanden. Det leder snabbt till att lyssnarna tappar fokus. Vi människor behöver variation och känsla för att hålla intresset uppe. Lösningen är att våga leva ut ditt budskap mer. Använd rösten som ett verktyg förändra tempo, volym och tonläge som vi gått igenom. Och var inte rädd för att lägga in lite humor eller lätthet där det passar. En föreläsning får gärna underhålla samtidigt som den informerar. Om publiken skrattar eller ler emellanåt blir de mer mottagliga även för de seriösa delarna. Tricket är att vara genuin: tvinga inte fram skämt som inte känns bekväma för dig, men ett varmt sätt och ett litet skratt här och där kan göra underverk. Att inte vara monoton betyder också att du visar passion om du är entusiastisk över ämnet, låt det märkas! Inget sätter sån eld i ögonen på publiken som en talare som brinner för det hen pratar om.
  5. ”Death by PowerPoint” dåliga presentationsbilder: Detta är en klassiker. Föreläsaren visar bild efter bild proppfulla med text i 10-punkters storlek, oändliga punktlistor, komplexa diagram ingen begriper, och kanske dessutom några utdaterade animationer eller ”roliga” clipart-bilder. Samtidigt står talaren och läser rakt av texten på sliden. Publiken hänger varken med att läsa eller lyssna och ganska snart ger de upp att försöka. För att undvika att döda en bra föreläsning med dåliga slides, tänk på att mindre är mernär det gäller presentationsmaterial. Använd stor, tydlig text och bara några få nyckelord per bild (eller inga alls om bilden visar ett foto/grafik). Bilderna ska förstärka ditt budskap, inte vara ditt budskap. Använd hellre en stark bild eller en tydlig grafik för att illustrera en poäng än fem stycken bullet points. Om du har data att visa, förenkla diagram så mycket som möjligt. Och absolut inte logotyper, sidnummer och onödiga krusiduller på varje slide det tar bara plats. Ett bra tips är att aldrig låta din powerpoint ersätta ditt manus. Gör ditt manus separat och skapa bilderna utifrån manusets behov. Och läs inte rakt av från skärmen publiken kan läsa själva mycket snabbare än du pratar, så ditt tal riskerar bli överflödigt om du gör så. Använd istället bilden som bakgrundsstöd: utveckla och förklara i tal det som kanske bara antyds på bilden. Då kompletterar tal och visuell hjälp varandra. Om tekniken tillåter, kan du också krydda föreläsningen genom att visa fysiska föremål i kameran eller på scen istället för att ha allt i en powerpoint det ger en välbehövlig omväxling. Summan av kardemumman: undvik att dränka åhörarna i text och information på skärmen, och håll dig till snygga, enkla och relevanta visuella hjälpmedel.
  6. Bristande förberedelse och planering: Slutligen, ett misstag som ofta ligger bakom många av de andra misstagen: att man helt enkelt inte har förberett sig tillräckligt. Att skriva ihop några stolpar kvällen innan och ”ta det på volley” kanske funkar om man är väldigt rutinerad på ämnet, men för de flesta leder det till onödig stress, övertrasslad tid, och en rörig föreläsning. Även tekniska missöden som hade kunnat undvikas sker ofta p.g.a. dålig förberedelse (som att inte testa mikrofonen och sedan stå där utan ljud). Lösningen här är uppenbar lägg in tid för ordentlig förberedelse i ditt schema inför föreläsningen. Det vi tog upp tidigare om att öva, göra checklistor och testköra tekniken kommer att rädda dig. Ett praktiskt tips är att komma tidigt till platsen för föreläsningen (eller logga in tidigt om digitalt) på så sätt kan du i lugn och ro rigga allt och känna av rummet. Du hinner åtgärda om något saknas. Stressen i sista minuten är annars en grogrund för att fler misstag ska ske. Så ta kommandot över sådant du kan kontrollera i förväg, då behöver du hantera färre oväntade problem live.

Genom att vara medveten om dessa vanliga felsteg kan du se upp för dem när du planerar och genomför din föreläsning. Och om du råkar göra något misstag ändå ingen fara, lärdomar kommer ofta genom att man gjort en tabbe och rättat till den. Poängen är att ständigt reflektera och sträva mot att bli snäppet bättre för varje gång.

Så utvecklas du som föreläsare att bli bättre hela tiden

Retorik och presentationsteknik är färskvaror och färdigheter som man aldrig blir fullärd i. De bästa föreläsarna arbetar kontinuerligt med att slipa på sitt hantverk. Här är några sätt du själv kan utvecklas som föreläsareöver tid och ta ditt talande till nästa nivå:

  • Sök konstruktiv feedback: Efter varje föreläsning, försök att samla in någon form av respons. Det kan vara så enkelt som att du frågar en kollega eller vän som var med: ”Vad tyckte du funkade bäst? Var det något jag borde göra annorlunda?”. Om det är en intern presentation kan du skicka ut en kort anonym enkät till deltagarna och fråga vad de tyckte var mest värdefullt och om något kunde förbättras. Var öppen för att höra både ris och ros. I början kan kritik svida lite (man är ofta sin egen hårdaste kritiker dessutom), men se det som guldgruvor av information för din utveckling. Om någon påpekar t.ex. att du pratade lite fort då vet du precis vad du kan öva på till nästa gång. Genom regelbunden feedback får du en tydlig bild av dina styrkor att bygga på och svagheter att jobba med.
  • Spela in och analysera dig själv: Att se eller höra sig själv föreläsa kan vara ovant, men det är otroligt nyttigt. Om möjligt, be någon filma dig under en live-föreläsning, eller sätt upp mobilen längst bak i salen på inspelning. Vid digitala föreläsningar kan du ibland välja att spela in mötet (glöm inte meddela deltagarna om du gör det). När du sedan tittar/lyssnar i efterhand, försök göra det med objektiva ögon/öron: Hur var ditt kroppsspråk? Verkade du engagerad? Höll du ögonkontakt (respektive tittade i kameran)? Hur lät rösten entonigt eller varierat? Notera vad du själv skulle vilja förbättra. Många professionella talare använder den här tekniken för att finslipa detaljer. Du kanske upptäcker ovanor du inte var medveten om, som att du alltid säger ett visst ord eller fras, eller gungar på ett ben. När du väl har upptäckt det kan du aktivt arbeta med att justera det. Jämför gärna inspelningar över tid du kommer se framsteg, vilket är motiverande!
  • Studiematerial och inspiration: Lär av andra duktiga föreläsare. Titta på TED-talks eller andra inspelade tal för att få inspiration kring framförandestil, struktur och retoriska grepp. Lägg märke till hur de inleder, hur de använder pauser, humor, berättelser, kroppsspråk. Läs gärna böcker eller artiklar om retorik och presentationsteknik. Det finns gott om litteratur på svenska om konsten att tala (t.ex. böcker av kända retorikexperter) samt bloggar och guider online. En kurs i presentationsteknik eller retorik kan också vara värdefull antingen en klassrumskurs eller kanske en onlinekurs. I sådana forum får du ofta prova att tala inför en tränare eller grupp och få proffsig feedback.
  • Öva i olika sammanhang: Ta varje chans du får att tala inför grupp, även om det är i mindre skala. Ju mer scen- och taltid du samlar på dig, desto mer bekväm blir du. Anmäl dig frivillig att dra en presentation på jobbet, håll ett föredrag på ett lokalt event, eller varför inte gå med i en organisation som Toastmastersdär man regelbundet tränar på talekonst i en stödjande miljö. Genom att öva i varierade situationer både formella och informella lär du dig anpassa dig och blir tryggare med olika typer av publik. Du kan också utmana dig själv: om du t.ex. alltid använder presentationbilder, prova någon gång att tala helt utan slides för att öva din storytelling-förmåga. Eller tvärtom, om du brukar hålla låda fritt utmana dig att strukturera en tydlig bildserie som stöd. Varje ny form av övning utvecklar en ny ”muskel” i ditt föreläsande.
  • Finjustera en bit i taget: Försök inte förändra allt på en gång, det blir övermäktigt. Välj ut en eller två specifika aspekter åt gången som du vill förbättra, och fokusera på dem under nästkommande föreläsningar. Till exempel: ”Den här månaden ska jag jobba på att inte prata för fort och att ha bättre ögonkontakt.” Så under varje föreläsning den månaden påminner du dig själv om just de två sakerna. När du känner att de blivit bättre integrerade i din stil, kan du välja nästa sak, kanske ”använda mer berättelser” eller ”våga ta längre pauser”. Med den här iterativa metoden bygger du stadigt upp din skicklighet utan att känna dig överväldigad.
  • Nätverka med andra talare: Om du har möjlighet, prata med andra som också föreläser eller presenterar mycket. Byt erfarenheter, diskutera vad som funkar och inte. Kanske kan ni kolla på varandras framföranden och ge ärlig feedback. I en företagssituation kan man ha interna ”speakers clubs” där kollegor hjälper varandra bli bättre på att presentera. Om du frilansar eller föreläser som del av ditt yrke, finns det talarnätverk och forum online där man kan få tips och stöd. Ensam är inte alltid stark att höra hur andra tacklar scenskräck eller knepiga publiksituationer kan ge dig både tröst (”skönt, det är inte bara jag”) och konkreta idéer på lösningar.

Till syvende och sist är erfarenhet den bästa läraren. Varje gång du håller en föreläsning, reflektera efteråt: Vad gick bra? Vad kan jag justera till nästa gång? Var stolt över det som funkade det bygger din trygghet och ta med dig minst en liten sak att förbättra. Genom att ha den inställningen av ständigt lärande kommer du märka att du med tiden utvecklar en egen, säker stil som föreläsare. Ingen blir en mästare över en natt, men med varje framträdande tar du ett steg framåt.

Och glöm inte: det viktigaste är att aldrig sluta säga ja till möjligheter att tala. Även om du känner dig osäker nu, våga kasta dig ut. Man blir bättre genom att göra. Dina framtida erfarna talar-jag kommer att tacka dig för att du tog de chanser som gavs att växa.

Avslutning din tur att glänsa!

Att bli en riktigt bra föreläsare är en resa utan slutstation, men varje föreläsning du håller tar dig längre fram på den resan. Vi har i denna guide gått igenom hur du förbereder dig effektivt, hanterar nervositet, engagerar publiken och undviker vanliga misstag. Du har också fått tips på hur du kan fortsätta utvecklas över tid. Nu är det upp till dig att omsätta råden i praktiken.

Kom ihåg att ingen föds till en perfekt talare det ligger hårt arbete, repetition och ibland lite mod bakom de där riktigt vassa föreläsningarna du kanske sett andra hålla. Men belöningen är stor: när du märker att du börjar behärska konsten att hålla bra föreläsningar kommer du känna en härlig kombination av stolthet och lätthet. Det blir roligare att tacka ja till att tala inför folk, du når ut bättre med ditt budskap och du gör ett starkare intryck på dem som lyssnar.

Så nästa gång chansen dyker upp att hålla en presentation eller föreläsning ta den! Förbered dig väl, använd tipsen från den här guiden och våga kliva utanför din komfortzon. Bit för bit kommer du att märka att scenskräcken minskar och scenglädjen ökar.

Lycka till med dina föreläsningar!

Du har något unikt att dela med dig av, och din publik vill höra just din röst och dina erfarenheter. Med rätt verktyg och inställning kommer du att kunna informera, inspirera och göra avtryck genom dina ord. Nu är det din tur att glänsa på scenen fysiskt eller digitalt och vi ser fram emot att höra om dina framgångar!

Behöver du hjälp med det praktiska runt omkring dina föreläsningar? Med Palomas eventmodul blir det enkelt att planera och administrera både fysiska och digitala event. Du kan skapa snygga inbjudningar till dina föreläsningar, hantera anmälningar och deltagarlistor, sköta påminnelser och till och med ta betalt för biljetter allt i ett och samma system. Låt oss ta hand om logistiken, så kan du fokusera på innehållet i din föreläsning. Läs mer om Paloma Event på vår hemsida och upptäck hur vi kan stötta dig från inbjudan till uppföljning.