Webhooks

Vi förklarar teknik

Vad är Webhooks och hur skapar det nytta?

I dagens digitala era där teknik och kommunikation smidigt flätas samman, finns det en osynlig ”tråd” som binder samman applikationer, system och plattformar för att göra upplevelsen mer kraftfull och anpassad än någonsin. Denna tråd kallas en ”webhook”. Tänk dig att webhooks är som kopplingar som knyter dina digitala verktyg och plattformar samman, så att de kan kommunicera på ett sätt som är snabbt, smidigt och intelligent. Vi kommer att förklara och utforska tekniken i den här guiden och se hur den kan ansluta allt från e-post och nyhetsbrev till Marketing automation och SMS. Under hösten 2023 kommer Paloma släppa sitt helt nybyggda Webhooks.

När du prenumererar på nyhetsbrev via e-post, kanske du undrar hur du alltid verkar få de senaste erbjudandena och uppdateringarna i tid? Det är här webhooks kommer in i bilden. Tänk på detta som ett automatiserat ”pling” som säger ”Hej! Det finns något nytt för dig att ta del av.” Denna snabba kommunikation mellan din e-post och din webbplats är möjlig tack vare webhooks. Men det är inte bara e-post och nyhetsbrev som gynnas av dessa osynliga kopplingar. Tänk dig att du hanterar en mängd olika marknadsföringsaktiviteter för ditt företag. Du använder Marketing automation för att skicka rätt meddelanden till rätt människor vid rätt tidpunkt. Webhooks gör detta möjligt genom att automatiskt säkerställa att varje ny kontakt och varje interaktion snabbt registreras och överförs mellan dina olika system. Du kanske också använder SMS för att nå dina kunder direkt och omedelbart. Webhooks låter ditt SMS-system genast ”säga till” din databas när ett meddelande har skickats, vilket ger dig exakta och aktuella insikter i realtid. Så nästa gång du undrar hur din e-post vet när det är dags att få ett nyhetsbrev eller hur ditt företag kan hantera dina marknadsföringsaktiviteter så smidigt, så kan det vara webhooks som arbetar i bakgrunden. De är de digitala kopplingarna som skapar magin bakom realtidskommunikation, automatisering och anpassade upplevelser som är grunden för dagens digitala framgång.

Konkreta exempel på Webhooks

E-handel

Lagerstatus och Orderuppdateringar:

I en e-handelsmiljö är det avgörande att hålla kunderna informerade om produkters tillgänglighet och status för deras beställningar. Genom att använda webhooks kan en e-handelsplattform skicka realtidsuppdateringar till kunderna när det gäller lagerstatus och beställningsframsteg. Exempel: En kund lägger en beställning på en populär produkt som närmar sig slut på lagret. E-handelsplattformen skickar en webhook till kundens e-postadress eller mobilnummer och meddelar att produkten snart kan ta slut. Kunden informeras om att agera snabbt om de vill säkra sin beställning.

Anpassade Notifikationer och Rekommendationer:

Webhooks kan också användas för att skapa en personlig och engagerande kundupplevelse inom e-handel. Genom att analysera kundbeteende och preferenser kan plattformen skicka anpassade notifikationer och produktrekommendationer. Exempel: En kund har nyligen köpt en träningskläder online och har visat intresse för löparskor i tidigare besök. E-handelsplattformen utlöser en webhook och skickar en personlig notifikation till kunden med en rabattkod på löparskor. Dessutom inkluderas rekommendationer för andra träningsrelaterade produkter baserat på kundens intressen.

B2B

Automatiserad Orderhantering och Inventering. Inom B2B-sektorn är affärstransaktioner och hantering av försörjningskedjan komplexa. Genom att använda webhooks kan företag automatisera processer och säkerställa smidig kommunikation med leverantörer och partners. Exempel: Ett företag har en B2B-relation med en leverantör som ansvarar för att hålla deras lager fyllt med nödvändiga material. Företagets lagersystem kan skicka en webhook till leverantören när en specifik produkt når en förutbestämd miniminivå. Leverantören mottar informationen och initierar en automatisk beställning för att fylla på lagret, vilket förhindrar driftstopp på grund av bristande material.

Sociala Medier och Delning

Webhooks kan användas för att hålla koll på sociala medieplattformar och automatiskt dela inlägg från en plattform till en annan. Till exempel kan ett inlägg på Instagram automatiskt delas på Twitter genom att utlösa en webhook.

IoT (Internet of Things)

I IoT-scenarier kan webhooks användas för att omedelbart meddela händelser eller statusändringar från enheter. Till exempel kan en temperatursensor i en lagerlokal utlösa en webhook när temperaturen når en farlig nivå.

Molntjänster och säkerhetskopiering

Webhooks kan användas för att informera om statusändringar och händelser i molntjänster. Till exempel kan en säkerhetskopieringstjänst skicka en webhook när en säkerhetskopia har slutförts eller om det uppstår problem.

E-postintegration och automatiserad utskick

Webhooks kan användas för att automatisera e-postkampanjer och följa upp med användare baserat på deras beteende. Om en användare klickar på en länk i ett e-postmeddelande kan en webhook utlösas för att skicka ytterligare information.

Evenemangsregistrering och Användarhantering

Vid evenemang kan webhooks användas för att registrera deltagare och uppdatera användarprofiler. När någon anmäler sig till ett evenemang kan en webhook skickas för att automatiskt lägga till dem i deltagarlistan.

Finansiell Teknik (Fintech)

Inom finansbranschen kan webhooks användas för att övervaka transaktioner och notifiera användare om misstänkta aktiviteter. Om en stor summa pengar dras från ett konto kan en webhook generera en varning.

Logistik och Leveransuppdateringar

För logistik- och transportföretag kan webhooks användas för att hålla kunderna uppdaterade om leveransstatus. När en leverans når en ny plats eller etapp kan en webhook generera en notifikation till mottagaren.

CRM-Integration och Leadhantering

Företag kan använda webhooks för att integrera sitt kundhanteringssystem (CRM) med olika externa källor. När en potentiell kund fyller i ett kontaktformulär på webbplatsen kan en webhook utlösas för att automatiskt skapa en ny kundprofil i CRM-systemet och initiera en serie uppföljningsåtgärder.

Beställningsbekräftelse och Uppdateringar

Ett företag som har ett B2B-förhållande med sina leverantörer kan använda webhooks för att skicka automatiserade beställningsbekräftelser och uppdateringar. När en beställning har placerats kan en webhook informera leverantören om detaljerna och förväntad leveransdatum.

Automatiserad factoring och finansiering

Inom finansiella B2B-tjänster kan webhooks användas för att underlätta automatiserad fakturering och finansiering. När en faktura skickas ut till en kund kan en webhook utlösas för att automatiskt starta en finansieringsprocess om företaget behöver omedelbar likviditet.

Integrering av affärssystem

Företag kan använda webhooks för att integrera olika affärssystem som ekonomisystem, lagersystem och orderhanteringssystem. När en order placeras kan en webhook skickas till lagersystemet för att säkerställa att produkterna finns tillgängliga.

Kundsupport och ärendehantering

Webhooks kan användas för att förbättra kundsupport genom att koppla samman supportsystem med andra interna system. När en kund öppnar ett supportärende kan en webhook utlösas för att skapa en ärendeprofil och informera rätt supportteam.

Datautbyte och synkronisering

Företag som har flera olika system och databaser kan använda webhooks för att säkerställa att data är aktuell och synkroniserad över hela organisationen. När en ändring görs i en system, kan en webhook säkerställa att ändringen reflekteras i andra relevanta system.

Mässor och eventhantering

Inom B2B-evenemang kan webhooks användas för att registrera deltagare, skicka inbjudningar och hantera scheman. När en deltagare registrerar sig kan en webhook skicka en bekräftelse och inkludera eventinformation.

Registreringsbekräftelse och information

Efter att en deltagare har registrerat sig för ett evenemang kan en webhook skickas för att omedelbart bekräfta registreringen och skicka viktig information som evenemangsdatum, plats och agendapunkter. Detta hjälper deltagarna att känna sig säkra på att deras registrering har lyckats och ger dem all nödvändig information.

Incheckning och Utskick av QR-koder

Webhooks kan användas för att generera och skicka unika QR-koder till deltagarna innan evenemanget. Vid incheckningen skickas sedan en webhook när QR-koden skannas, vilket bekräftar att deltagaren har anlänt och ger organisatörerna realtidsdata om antalet deltagare på plats.

Sessioner och schemahantering

Vid stora evenemang med flera sessioner och talare kan webhooks användas för att skicka påminnelser om kommande sessioner och schemaförändringar. En webhook kan utlösas en stund innan en session börjar och innehålla länkar till detaljerad information om sessionen.

Feedback och utvärderingar

Efter varje session eller evenemangsdag kan en webhook skickas till deltagarna med en begäran om feedback och utvärdering. Detta kan hjälpa organisatörerna att direkt samla in värdefulla åsikter och förbättringsförslag från deltagarna.

Direktsändningar och virtuella evenemang

Vid virtuella evenemang eller livestreamade sessioner kan webhooks användas för att skicka notifikationer till registrerade deltagare när en session börjar. Detta hjälper till att öka deltagandet och se till att deltagarna inte missar något viktigt.

Anpassad kommunikation och upplevelse

Genom att analysera tidigare deltagares preferenser och beteende kan webhooks användas för att skapa anpassade upplevelser. Om en deltagare har visat intresse för specifika ämnen kan en webhook användas för att skicka rekommendationer om sessioner som är relevanta för deras intressen.

Efterföljning och nätverkande

Efter evenemanget kan en webhook användas för att skicka tackmeddelanden och sammanfattningar till deltagarna. Dessutom kan en länk till en digital nätverksplattform skickas, där deltagarna kan fortsätta nätverka och interagera.

Övergivna varukorgar och påminnelser

När en kund lägger produkter i sin varukorg men inte slutför köpet, kan en webhook användas för att skicka en påminnelse till kunden via e-post eller push-notifikation. Denna påminnelse kan inkludera en länk direkt till den övergivna varukorgen och eventuellt erbjuda en rabatt för att uppmuntra till avslutat köp.

Produkttillgänglighet och rest-notifikationer

Om en produkt är tillfälligt slutsåld kan en kund begära att få ett meddelande när den åter finns i lager. Genom att använda webhooks kan e-handelsplattformen skicka en notifikation till kunden när produkten är tillgänglig igen, vilket kan öka chansen att kunden slutför sitt köp.

Personliga Produktrekommendationer

Baserat på tidigare köphistorik och beteende kan en webhook användas för att skicka personliga produktrekommendationer till kunder. Om en kund till exempel har köpt träningskläder tidigare kan de få en webhook med rekommendationer om matchande produkter som tights eller träningskängor.

Födelsedags- och jubileumsrabatter

Genom att använda webhooks kan e-handelsföretag skicka födelsedags- och jubileumserbjudanden till sina kunder. När en kunds födelsedag närmar sig kan en webhook utlösas för att skicka en personlig rabattkod som en del av firandet.

Beställningsstatus och leveransuppdateringar

Efter att en kund har lagt en beställning kan en webhook användas för att skicka uppdateringar om beställningsstatus och leverans. Kunden får regelbundna meddelanden om när deras beställning har packats, skickats och förväntas anlända.

Återköps- och förnyelsepåminnelser

För produkter som kunderna troligtvis kommer att behöva köpa igen, som matvaror eller skönhetsprodukter, kan webhooks användas för att skicka påminnelser om när det kan vara dags att köpa på nytt. Detta ökar sannolikheten för att kunderna återkommer till samma plattform för sina inköp.

Produktrecensioner och belöningar

Efter att en kund har mottagit och använt en produkt kan en webhook användas för att skicka en förfrågan om produktrecension. Som incitament kan kunden erbjudas en rabattkod eller belöning för att lämna en recension.

Webbformulärintegration och snabb uppföljning

När en besökare fyller i ett webbformulär på din webbplats för att begära mer information eller visa intresse för dina tjänster, kan en webhook utlösas för att omedelbart skicka den insamlade informationen till ditt CRM-system. Detta möjliggör snabb och automatiserad uppföljning av potentiella kunder.

Sociala medier-engagemang och uppföljning

Om någon interagerar med ditt företag på sociala medier genom att kommentera eller gilla ett inlägg, kan en webhook användas för att identifiera dessa engagemang. Informationen kan sedan skickas till CRM-systemet för att initiera en uppföljning och möjligen konvertera dem till potentiella kunder.

Webinars och anmälningshantering

Vid webinarer och online-evenemang kan webhooks användas för att hantera anmälningar och registreringar. När en besökare registrerar sig kan en webhook utlösas för att automatiskt lägga till dem i din leadlista och skicka bekräftelsemeddelanden.

E-boksnedladdningar och uppföljning

Om någon laddar ner en e-bok eller annat digitalt innehåll från din webbplats kan en webhook användas för att registrera denna händelse. Informationen kan sedan användas för att anpassa uppföljningen och skicka relaterat innehåll.

Sökbeteende och personaliserade erbjudanden

Genom att analysera besökares sökbeteende på din webbplats kan webhooks användas för att förstå deras intressen. Om någon söker efter en specifik produkt eller tjänst kan en webhook användas för att skicka en anpassad erbjudandekod som ett incitament att konvertera till kund.

E-post och nyhetsbrevsanmälan

När en besökare anmäler sig för att ta emot nyhetsbrev eller marknadsföringsmaterial kan en webhook användas för att automatiskt lägga till dem i din e-postlista. Detta säkerställer att du når ut till potentiella kunder med relevant information.

Chatbots och automatiserad kommunikation

Genom att använda en chatbot på din webbplats kan du använda webhooks för att koppla samman chatbotens interaktioner med ditt CRM-system. Om en besökare har en konversation med chatboten och visar intresse, kan en webhook användas för att starta en kundrelation i CRM-systemet.

Sammanfattning

Webhooks öppnar upp en värld av möjligheter inom e-handel och B2B genom att möjliggöra realtidskommunikation och automatisering mellan olika system och applikationer. Genom att hålla kunder och partners informerade, automatisera transaktioner och skapa en mer personlig upplevelse, stärker webhooks företagens förmåga att snabbt anpassa sig till föränderliga marknadsbehov och skapa en överlägsen användarupplevelse.