Hur ska du skriva och formulera dig för att hålla din webbplats attraktiv och relevant? I den här artikeln tar vi en titt på just det. Här får du en mängd tips på hur du blir ett proffs på att skriva för nyhetsbrev och webben.
1. Börja med det viktigaste
Du har bara några sekunder på dig för att fånga dina läsares uppmärksamhet och du konkurrerar med tusentals andra webbplatser, bloggar och inlägg.
När vi läser på webben ögnar vi oftast bara igenom texterna. Få av oss läser från början till slut. Gemensamt för oss alla - efter bara några sekunder bestämmer vi oss om vi ska stanna på sidan eller inte. Därför bör du säga det viktigaste först. Och du behöver vara relevant och tydlig.
En bra webbplats har korta inledande texter för den som snabbt vill hitta det viktigaste. Längre ner i strukturen är det fritt fram att ha mer utförlig och detaljerad information för läsare som vill fördjupa sig och veta alla detaljer. Här kan du också lägga till broschyrer, instruktioner och beskrivningar av olika slag.
2. Var kortfattad
Det är jobbigare och svårare att skriva kort än att skriva långt. Därför är det lätt för en ovan skribent att skriva både för långt och detaljerat.
Rensa gärna texten i flera omgångar innan du publicerar den. Fundera på vilka stycken, meningar eller ord du kan ta bort. Stryk allt som är överflödigt. Det vinner du läsare på.
Tre tumregler:
- Texten bör vara högst 1500 tecken inklusive mellanslag
- Det viktigaste ska synas på skärmen utan att läsaren behöver skrolla
- Stryk - en webbtext bör vara ungefär hälften så kort som en text som ska tryckas på papper
3. Lär känna din målgrupp
Innan du sätter igång med att skriva, bestäm dig en gång för alla vilken eller vilka målgrupper du skriver för. Är det till exempel för potentiella kunder eller för befintliga? Förhoppningsvis väljer du att skriva för båda. Ta reda på vad dina prospekts och gamla kunder vill ha och behöver veta. Och leverera det.
Potentiella kunder vill läsa om vad du har att erbjuda och vad som skiljer dig från dina konkurrenter. De vill veta om din produkt eller tjänst är prisvärd, om du kan din sak och om du är seriös, erfaren och trevlig att ha att göra med.
Befintliga kunder ska du försöka behålla till varje pris. Det är dyrt och tidsödande att skaffa nya. Ge dem anledning att titta in på din webbplats då och då eller att läsa ditt nyhetsbrev.
Fundera också på vilket perspektiv du skriver från? Är det utifrån dig själv och det du brinner för eller från dina läsares perspektiv? Det är lätt att utgå från sig själv och berätta allt som hänt i företaget sedan start utifrån ett inifrånperspektiv. Se istället till att dina texter har utifrånperspektiv. Berätta intressanta nyheter och lyft olika erbjudanden. Dela med dig av det du kan inom det område som intresserar dina kunder.
4. Rubrikerna - bland det viktigaste på din webbplats
Lägg lika mycket energi på att fundera över rubrikerna som på att utforma webbplatsens design. Den otåliga skumläsaren på nätet behöver stöd av tydliga rubriker och nyckelord för att orientera sig. Tänk på att rubrikerna ska locka till klick.
Rubrikerna måste framför allt vara tydliga. Fundera också igenom vilka nyckelord som kan intressera dina läsare och lägga dem tidigt i rubriken. Det som står i dina rubriker påverkar också hur din webbplats rankas i sökmotorerna, framför allt på Google. Det räcker inte att viktiga nyckelord finns i brödtexten.
Resultatet blir bättre om sökordet och sökfrasen finns i rubriken. På Google finns verktyg som kan hjälpa dig att välja och värdera sökord, sökfraser och rubriker.
5. Ingressen lockar till vidare läsning
Nästan alla texter behöver en inledande sammanfattning, utom mycket korta texter.
Ingressen ger läsaren en chans att förstå vad sidan handlar om. Är den bra skriven lockar den till vidare läsning.
6. Informativa mellanrubriker underlättar skumläsningen
Mellanrubrikerna lyfter fram viktig information och lockar liksom ingressen och huvudrubriken till vidare läsning. De underlättar också för läsaren att skumläsa texten och att hitta rätt information.
Fundera över vilken funktion som mellanrubriken ska ha och vem som är intresserad av det som står i den. Om du inte hittar något i texten som fungerar som mellanrubrik är det läge att fundera över textens innehåll. Läsaren räknar med att hitta information om det som står i mellanrubriken under den aktuella mellanrubriken, inte någon annanstans.
7. Samla den viktigaste informationen i faktarutor eller punktlistor
Samla gärna viktig information eller bryt ner långa uppräkningar i faktarutor. Det ger läsaren en snabb överblick. Du avlastar också brödtexten genom att befria den från långa och krångliga uppräkningar.
- Faktarutor och punktlistor lockar till läsning
- Numrera gärna punktlistan
- Gör inte punktlistan alltför lång
8. Fet stil, kursiv text eller understrykningar?
Om du vill markera särskilt viktig information är det bäst att använda fet stil. Undvik kursiv text eller understrykningar.
Den feta stilen hjälper dina läsare att orientera sig i texten och att hitta rätt information. Du kan använda fet stil i brödtexten trots att du har mellanrubriker i samma stil.
Använd endast fet stil för att markera viktig information.
9. Versaler?
Tvärtemot vad många tror gör versalerna texten svårläst.
Versaler kan vara okej i rubriker och eventuellt i mellanrubriker, men i en brödtext är versaler förödande. De tröttar ut din läsare.
10. Är det lätt så är det rätt
Huvudsyftet med att du skriver är för att bli läst och förstådd. Hoppa därför över svåra ord, bisatser och långa, krångliga meningar.
Om du kan välja mellan ett lätt och ett svårt ord. Välj det lätta. Om du måste ha med facktermer - försök då att förklara vad de står för på ett begripligt sätt som även icke-insatta kan förstå.
12. När du har skrivit klart
När du har tagit bort onödiga ord och meningar och rättat till stavfel, grammatiska fel och särskrivningar är det dags att:
- Läsa texten högt för dig själv. Då märker du om texten flyter på ett bra sätt.
- Använda rättstavningsprogrammet. Men kom ihåg att du aldrig kan lita på det till 100 procent.
- Låta texten vila en dag eller två. Det ger dig distans, vilket gör det lättare att upptäcka fler saker som behöver korrigeras.
- Låta någon annan läsa din text och be om hjälp med korrekturläsning.
13. Använd dig av journalistiska knep och metoder
För att öka trovärdigheten och skapa intresse kan du använda dig av journalisternas grepp.
Bygg din text runt en eller flera intervjupersoner som uttalar sig. Citaten använder du för att stödja din berättelse och för att föra den framåt. Hänvisa också till undersökningar, statistik, forskning, rapporter och annat som stödjer din berättelse.
Ha med dig journalisternas frågebatteri när du skriver:
När?
När hände det?
När ska det hända?
När ska det åtgärdas?
Var?
Var hände det?
Var ska det hända?
Hur?
Hur hände det?
Hur kunde det hända?
Hur ska ni göra nu?
Varför?
Varför hände det?
Varför hände det inte?
Varför gör/gjorde ni inget?
Vad?
Vad hände?
Vad har hänt?
Vad ska hända?