2019
2018
2017
2016
2015
2014
17 dec 2014

Bildskola del 2

Att kommunicera med bilder

Så komponerar och beskär du din bild. Lek med komposition, utsnitt och format. Bildens komposition är viktig för hur mottagaren uppfattar den. Väl utnyttjad gör kompositionen bilden spännande. Kompositionen hänger ihop med utsnittet och formatet. Ska bilden vara i liggande eller stående format? Ska den vara rektangulär, kvadratisk eller rent av rund? Vad tjänar bilden mest på?

De flesta bilder vi ser har ett rektangulärt liggande format. Det är så vi är vana att se bilder. Att leka med kompositionen kan föra in nytt liv i en bild. Måste motivet till exempel vara i mitten? Kanske blir det mer intressant om man inte ser hela motivet, utan låter resten försvinna utanför bilden. Eller kanske behövs det ett längre rektangulärt format för att all viktig information ska få plats i bilden?

undefined
Måste motivet till exempel vara i mitten?

Ofta uppfattar vi rektangulära stående bilder som mer spännande än liggande eftersom det är ett ovanligare format som ställer till det lite i hjärnans vanliga sätt att läsa av en bild. Stora motiv vinner nästan alltid på ett stående format. Höga hus ser ståtligare ut och människor i höga positioner får ännu mer pondus i helfigur och stående format.

undefined
Ofta uppfattar vi stående bilder som mer spännande

Den kvadratiska formen är sällan använd men kan vara bra om man vill uppnå en känsla av lugn. Kvadraten är en statisk form och den signalerar därför stabilitet och lugn. Många bilder vinner på att förstärka det genom formen. Men det kan också vara en utmaning i och med att man ofta ser förbi lugn och harmoni i mediabruset.

Beskär bilden för att lyfta fram motivet

Formatet ger sig oftast naturligt när man bestämmer bildens utsnitt. Vilka delar av motivet ska lyftas fram? Genom är beskära bilden kan man få fokus på det som är viktigast. Kanske är en mycket liten detalj det mest väsentliga i bilden, beskär då så att detta kommer i fokus. Kanske passar rent av en riktigt hårt skuren närbild bäst för att förstärka en intensiv blick.

Beskärningen kan också förstärka riktningar i bilder. Ett fordon eller en person som rör sig får mer fart om den har mer utrymme framför sig i bilden än bakom. Du kan också skapa mer dramatik eller fart i en bild genom att luta den. Fundera återigen på bildens syfte, vad som är viktigast i den.

undefined
Skapa utrymme framför fordonet än bakom

Tack bildarkivet.se för ett gott samarbete

I våra produkter ingår både en grym bildredigerare och ett bra bildarkiv beställ ett kostnadsfritt demokonto redan nu!

SKAPA DITT NYHETSBREV NU!

Få våra smarta tips och öka din kunskap om nyhetsbrev, enkäter och evenemang via vårt nyhetsbrev. Nyhetsbrevet utkommer med ca 10 nummer om året och vi lämnar naturligtvis inte ut din adress till någon och skickar inget annat än nyhetsbrev från oss till dig. Genom att prenumerera samtycker du till att vi använder din e-postadress till att skicka våra kunskapsbrev till dig. Mycket nöje!

Lämna följande fält tomt